Advocats calellencs donaran assistència gratuïta a les persones que puguin ser detingudes l’1-O

Calellencs concentrats a la Plaça de l'Ajuntament, el passat 20 de setembre

El col·lectiu se suma a la iniciativa de diferents col·legis de lletrats de Catalunya que donaran assistència legal als ciutadans que, aquest diumenge, puguin ser detingudes o citades per la seva participació en el referèndum d’independència. Així ho han fet arribar als partits promotors de la campanya en favor de l’1-O, amb l’objectiu de poder donar una atenció ràpida i efectiva en cas que «hi hagi una massificació del problema» i que el servei del torn d’ofici es desbordi.

“Des de Calella, el col·lectiu de companys d’advocats, en una iniciativa pròpia i solidària, ens hem posat en contacte perquè si hi hagués aquesta eventualitat que no desitgem, i més enllà de la posició individual de cadascú respecte el referèndum, en defensa dels drets dels ciutadans els assistirem i acompanyarem en les diligències policials que puguin haver-hi aquell dia”, ha anunciat Jordi Salbanyà, advocat calellenc i col·laborador de l’AMI (Associació de Municipis per la Independendència).

Els advocats s’han organitzat a través de torns especials per assistir a les persones que puguin ser citades o detingudes durant la jornada de diumenge en cas que hi pogués haver una “massificació del problema”. La iniciativa s’ha posat en coneixement dels partits promotors del referèndum, que disposen dels contactes perquè rebin assessorament legal sense haver d’esperar als lletrats del torn d’ofici.

Salbanyà exposa que la decisió atén a la possibilitat que s’utilitzin mecanismes per frenar la celebració del referèndum que posin en qüestió o vulnerin els drets fonamentals de les persones. A una situació extraordinària, diu el lletrat, una resposta extraordinària també per part del col·lectiu.

“Allò que havia de ser una jornada pacífica i de llibertat, i d’exercici d’un dret fonamental com el dret a decidir, s’ha convertit en extraordinària (…) Entenem que en l’exercici de la nostra funció hem d’intentar vetllar i assessorar aquelles persones que sentin violentats els seus drets individuals amb motiu de la jornada”, ha indicat.

Com a col·laborador habitual de l’AMI, Salbanyà ha assistit als quatre alcaldes del Maresme que aquesta setmana han comparegut davant els Jutjats pel seu suport al referèndum. Es pregunta si la causa general contra els 700 batlles catalans seguirà el seu curs a partir de la interlocutòria del TSJC que desautoritza les actuacions de la Fiscalia.

“Pels fets de la convocatòria del referèndum i de la possible campanya d’adhesió dels ajuntaments, se segueixen causes davant el TSJC des del 17 de setembre. Quan la Fiscalia fa la inquisitòria contra els 700 ajuntaments està actuant fora de la legalitat perquè no pot fer-ho quan hi ha actuacions obertes. Per això, els alcaldes van comparèixer voluntària per no ser detinguts però es van agafar al seu dret de no declarar”, ha explicat Salbanyà.

L’advocat del despatx Vila-Salbanyà diu no tenir constància que l’alcaldessa de Calella hagi rebut la citació per part de la Fiscalia. Per la seva condició d’aforada com a electe del Parlament de Catalunya, Montserrat Candini hauria de personar-se davant el TSJC.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.