Amics del Patrimoni Històric organitza una conferència sobre el canvi climàtic
El canvi climàtic i com mitigar els seus efectes des d’un àmbit local centrarà la cinquena de les conferències que organitza l’Associació Amics del Patrimoni Històric, que tindrà lloc aquest dimarts 30 d’agost a l’auditori de Can Saleta. L’entrada és gratuïta i amb aforament limitat. Anirà a càrrec de Jordi Bonet, tècnic de medi ambient del Consell Comarcal i membre del comitè científic del Maresme que recentment ha emès informe amb 34 mesures i 165 accions a dur a terme a la comarca, abans del 2030, per fer front a l’emergència climàtica.
Bonet exposarà demà davant del públic de Can Saleta les conseqüències imminents de l’escalfament global, com les altes temperatures d’aquest estiu, la manca de pluges que ha buidat molts embassaments del territori català o les virulentes tempestes que cada vegada, apunta, seran més recurrents.
Serà una xerrada en positiu. Parlarem dels principals reptes que tindrem en els pròxims anys que és afrontar el canvi climàtic i com ha de canviar tot el que ara mateix coneixem per anar a millor i per adaptar-nos a les noves circumstàncies. Aquest estiu ja hem tingut un tastet del qual ens vindrà en els anys que venen. Tenint en compte que ja sabem el que vindrà hem de pensar entre tots les solucions i demà és el que farem.
La voluntat de Bonet és exposar totes aquestes conseqüències perquè des d’una perspectiva local es comenci actuar. Diu que des de Calella es poden fer moltes coses per mitigar els efectes del canvi climàtic. De fet, assegura que si no es comencen a aplicar solucions, per l’any 2037 el planeta tindrà una inèrcia tèrmica què ja no la podrà aturar ningú.
No és tant suggerir que s’ha de fer, són els polítics els que han d’implementar això i decidir les polítiques. La nostra feina és posar llum a les conseqüències de no fer res. Poden apuntar a algunes solucions i veure com afrontar-les per siguin el menys traumàtiques possibles. També cal dir que, estem ja en temps de descompte i ens toca donar-nos presa i actuar ja.
Afirma que està en mans de la ciutadania fer petites accions, com estalviar aigua, no agafar tant el cotxe o disminuir les emissions de CO₂. Assegura que amb el pas dels anys i amb més efectes visibles, cada vegada hi ha més població conscienciada.
Totes les estadístiques coincideixen en el fet que el canvi climàtic és una de les preocupacions principals dels ciutadans. El canvi és una de les circumstàncies que més preocupen sobretot quan venen episodis que ens posen en alerta. Les accions no són fàcils de fer, perquè és canviar els nostres hàbits i la nostra forma de fer.
El tècnic en medi ambient del Consell Comarcal pronunciarà la conferència que tindrà lloc demà a l’auditori de Can Saleta a les 19.30 h. L’encarregat de presentar-la serà el Dr. Pere Puig.