Entra en vigor la prohibició de fer foc al bosc
Des d’ahir i fins el 15 d’octubre no es permet fer foc al bosc ni tampoc en una franja de 500 metres. Ha entrat en vigor el decret del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per prevenir els incendis forestals, que coincideix en el temps amb un període de pluges generalitzades a Catalunya que estan permetent remullar les zones boscoses però no acabar amb el risc de focs. En aquest sentit, des de les ADF de l’Alt Maresme s’insisteix que cal actuar amb responsabilitat i seguir sempre les indicacions de les autoritats.
Daniel Sánchez, coordinador de les ADF de l’Alt Maresme, reconeix que l’òptim seria que les pluges s’allarguessin uns dies més i es produïssin de forma periòdica durant els pròxims mesos, quan s’eleva el risc d’incendis forestals.
Ens aniria molt bé que la pluja fos continuada per hidratar bé el material gruixut del bosc. Ara mateix està actuant sobre el material fi i això ajuda a què les ignicions es produeixin amb més dificultats. Amb tot, una setmana d’insolació provoca que tota aquesta humitat s’evapori, per això resulta tan important que s’hidrati el combustible gruixut.
La normativa que ha entrat en vigor aquest dimarts 15 de març estableix la prohibició de fer foc en terrenys forestals i la franja de 500 metres que els envolta, sigui quina sigui la finalitat. No es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura. Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires. També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.
Les ADF s’encarreguen de fer tasques de prevenció d’incendis i alhora donen suport als Agents Forestals. El seu coordinador a l’Alt Maresme recorda que les restriccions en vigor varien segons avança l’estiu, establint-se tres períodes.
En els períodes del 15 de març al 14 de juny i del 16 de setembre al 15 d’octubre és quan no es pot fer foc al bosc tret que es tingui l’autorització expressa del cos d’Agents Rurals, havent-ne fet la sol·licitud prèvia i amb condicions. I llavors hi ha el període de prohibició total que va del 15 de juny al 15 de setembre, només en casos molt excepcionals.
Les autoritzacions excepcionals indispensables per fer cremes al bosc que donen els Agents Rurals estan sempre condicionades a l’evolució de les temperatures, que és un indicador que se segueix a través del Pla Alfa.
A les comunicacions, Agents Rurals ja indiquen que els permisos estan condicionats al Pla Alfa, que és el mapa de perill d’incendi forestal.
Des de les ADF de l’Alt Maresme es fa una crida a la població en general a tenir una actitud responsable quan es visita el bosc perquè la gran majoria dels incendis es produeixen per l’acció humana, sigui o no voluntària. El més important de l’estiu del 2021 a la zona es va produir a Lloret de Mar, en ple juliol, per l’incendi d’una furgoneta que circulava per la carretera GI-682 que porta a Tossa. Va cremar set hectàrees de vegetació i una casa.
L’estiu del 2021 va ser entretingut, no, el següent. Vam tenir molts conats d’incendis, sobretot a la zona de Tordera. Entre finals de juny i principis de juliol, anàvem a incendi diari. Tret de l’incendi de Lloret de Mar, no van ser molt importants.
Al conjunt de Catalunya, entre l’1 de gener i el 12 de setembre del 2021 es van registrat 539 incendis que van cremar més de 3.000 hectàrees. Les altes temperatures, els forts vents i la humitat relativa molt baixa van convertir l’estiu passat en el més extrem dels últims 20 anys i van posar a prova els recursos d’extinció d’incendis.