Doble conferència organitzada per la Plataforma sobre jaciments arqueològics i protecció patrimonial

La polèmica precedeix l’acte que ha organitzat la Plataforma per la dignificació de la Vil·la Romana de Calella sobre béns culturals i jaciments arqueològics, en el qual hi intervindran els arqueòlegs Carles Alay i David Garcia. Aquest últim ha denunciat que la Universitat de Barcelona –el centre on treballa– va rebre la trucada de l’assessor en matèria de transparència del Govern Municipal requerint la retirada del logo de la institució del cartell anunciador. Ho ha fet públic a les xarxes socials explicant que tot acadèmic utilitza aquestes referències quan realitza una xerrada d’aquest tipus. Respecte el contingut de l’acte de demà, Joan Juhé, el portaveu de la Plataforma, segueix defensant que les restes romanes que s’han descobert a Calella tenen valor nacional i que, al fil d’això, és necessari revisar el projecte constructiu de l’Aldi.

En declaracions a Ràdio Calella TV, Juhé ha comentat que la Plataforma reclama que sigui un tribunal expert i independent qui determini la idoneïtat del canvi de protecció de local a nacional. I sosté que això comportarà la revisió del projecte de l’Aldi que es construirà al damunt del jaciment.

Si augmenta la protecció s’ha d’analitzar si el projecte compleix aquesta protecció més elevada. A més, la llei diu que s’ha de revisar. Nosaltres pensem que si el projecte d’Aldi no compleix ni amb la protecció local, imagina la nacional que posa molt en valor tot l’entorn.

El portaveu de la Plataforma també ha respost a les declaracions del diputat de Junts, Francesc Ten, afirmant que “el Roser està salvat” i exposant que el seu partit creu que el rang local és la protecció que li pertoca.

(Riures) Està bé, amb les màquines aixafant-ho tot, està claríssim que està salvat (…) Demanem que hi hagi un tribunal d’experts que determini si realment té valor nacional, avançar-se ells a dir que no? Una persona de Calella que s’hauria d’estimar el seu patrimoni, pel seu compte, s’atreveix a dir que no té interès local.

La setmana entrant se celebrarà la sessió de la Comissió de Cultura del Parlament de Catalunya, a la qual hi participa Ten, per resoldre la petició de declaració de BCIN que hi van presentar Catalunya en Comú i la CUP a instàncies dels partits locals.

A la conferència de demà dissabte 20 de novembre a Can Saleta, a les 17h, hi intervindran Joan Carles Alay, arqueòleg i secretari general de la Societat Catalana d’Arqueologia, que parlarà sobre l’efectivitat de les proteccions patrimonials; i David Garcia, arqueòleg en actiu professor agregat de la UB i col·laborador de la plataforma. L’entrada és lliure i, en acabar, es farà una visita a les obres.

A tot això, el portaveu de la Plataforma per la dignificació de la Vil·la Romana de Calella ha dit que el jutjat d’Arenys de Mar hauria demanat informació a l’Ajuntament de Calella al fil de la denúncia presentada per la construcció del mur de contenció.

La denúncia que vam interposar per la construcció del mur perquè considerem que vulnera el BCIL tira endavant (…) Sabem que s’està demanant informació a l’Ajuntament.

Juhé també ha avançat quin serà el seu posicionament quan es faci l’ampliació de l’hospital Sant Jaume de Calella en zona on possiblement també hi ha restes arqueològiques.

Hi ha tècniques de georàdar i geomagnètiques que ens permetrien saber exactament què hi ha en aquest espai oberts sense haver d’excavar. És el que s’hauria d’haver fet i el que reivindicarem per aquesta zona perquè ens donaria una idea del que hi ha a sota i en el moment d’ordenar l’espai es farien uns plans o altres.

Es pensa que a la zona ocupada ara pel pàrquing de l’hospital hi hauria la vil·la rústica.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.