Els comuns demanen la revisió del Pla d’Urbanisme
L’increment poblacional dels últims 16 anys –d’un 40%– i els canvis que ha experimentat Calella en termes socials, econòmics o ambientals, i els que s’entreveuen de futur, motiven la proposa dels comuns perquè es revisi el Pla d’Urbanisme. La presentaran en el pròxim Ple Municipal, que podria celebrar-se el dijous 7 d’octubre. El partit exposa que és el moment idoni per iniciar el procés d’actualització de la normativa, que serà complex i llarg, però necessari per entomar els reptes i necessitats de la ciutat.
El portaveu del grup municipal de Calella en Comú, Sebastián Tejada, ha recalcat la necessitat d’iniciar el procés de revisió del planejament urbanístic.
És convenient fer-ho. La revisió del POUM pot trigar 4 o 5 anys, si comencem ara podrem enllestir-ho durant la legislatura vinent. Sinó, tindrem problemes seriosos. Saltar-nos dues legislatures seria imperdonable.
En la proposta que es debatrà en el Ple Municipal ordinari d’octubre –amb tota probabilitat serà la setmana vinent–, Calella en Comú enumera els motius per promoure l’actualització de la normativa. Refereix l’evolució de la població en els últims 16 anys, amb un creixement que deixa Calella al llindar dels 20.000 habitants; de les noves connexions amb l’autopista que estan projectades i de com impactarà això en la mobilitat urbana, dels canvis en la base econòmica i els efectes de la crisi, o dels reptes que es presenten davant l’emergència climàtica.
Sebastián Tejada exposa que a través del planejament urbanístic es pot contribuir a rellançar el sector turístic local en temps de pandèmia.
Hem de crear les condicions en el planejament perquè el sector revifi. Rellançar-lo amb productes de més qualitat pels quals puguin cobrar més, que puguin generar més rendibilitat i millorar la ocupació dels treballadors. Si tenim baixes pel camí, hem d’afrontar-les.
I que també és una eina que pot marcar les polítiques de lluita contra l’escalfament global i el canvi climàtic.
Les perspectives relacionades amb el canvi climàtic són complicades: hi ha estudis que parlen d’una pujada del nivell del mar d’aquí al 2050 del voltant de 50 centímetres, que comprometria moltes parts de la platja. Els nostres edificis són clarament ineficients, tenim moltes necessitats de rehabilitació i això implica millores ambientals en els edificis, la mobilitat encara no és l’adequada…
Calella en Comú proposa que la revisió del Pla General d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) inclogui l’impuls d’un pla específic sobre el patrimoni cultural, arqueològic, arquitectònic, paleontològic i paisatgístic que substitueixi el catàleg actual que, segons exposen, està “clarament desfasat quant a criteris i continguts”. Així mateix, aposten perquè la normativa ajudi a fer la recepció definitiva de la urbanització de Can Carreres, actualment en procés.
El portaveu dels comuns ha dit a Ràdio Calella TV que esperen comptar amb el suport del Govern Municipal perquè és un dels punts recollits en el pacte entre el PDeCAT i el PSC, i de la resta de partits de l’oposició.