Joan Juhé: “Mentre hi hagi una possibilitat d’aturar el projecte de l’Aldi, tirarem endavant”

Vista actual del jaciment arqueològic del Roser un cop finalitzats els treballs d’excavació

La Plataforma per la dignificació de la Vil·la romana de Calella centra tota la seva acció a aconseguir que les ruïnes romanes siguin declarades Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), un grau de protecció per sobre del que se li ha de donar. Defensa que suposarà la revisió del projecte constructiu de l’Aldi i permetrà que s’obri la mirada cap a tots els nuclis arqueològics que hi ha al sector. Això col·lisiona amb l’exposat per la diputada d’Esquerra, Mònica Palacín, que la setmana passada va afirmar des de Calella que “el BCIN no canviarà res”. De fet, el partit republicà –que té les responsabilitats de Cultura en l’actual Govern Català– espera que es comenci a tramitar la sol·licitud per estudiar-ho i fixar posició. En Comú Podem i la CUP n’assumeixen la iniciativa.

Al fil de la roda de premsa d’Esquerra, la Plataforma per la dignificació de la Vil·la romana de Calella assenyala com a contradictori que el partit republicà valori la declaració de BCIN però alhora digui que no implicarà una revisió del projecte constructiu de l’Aldi.

Estem agraïts i penso que van pel camí correcte quan valoren el BCIN. Però no entenc, i trobo contradictori, que diguin que no canviarà res (…) Si mires la llei, veus que el BCIN implica més coses, tot l’entorn. El BCIL només les restes.

Joan Juhé, portaveu de la Plataforma per la dignificació de la Vil·la romana de Calella, reivindica el potencial del jaciment que, segons diu, és un centre productor terrissaire únic a Catalunya i molt ben conservat.

La seva oposició al projecte de preservació de l’Ajuntament de Calella, que té el vistiplau de Cultura de la Generalitat, la mantindran mentre vegin alguna possibilitat d’aturar la construcció del supermercat al damunt.

Mentre hi hagi una possibilitat, tirarem endavant. La declaració de BCIN, implicaria la revisió del projecte i s’hauria d’aturar. Està clar que poden fer una jugada perquè estiguin els fets consumats. És possible, i seria una vergonya.

Tampoc descarta que la plataforma pugui sumar-se a Calella en Comú i la CUP si decideixen impugnar-ho al contenciós administratiu. Joan Juhé ha manifestat que més enllà de la “irracionalitat global” del projecte hi ha elements que “no són clars”.

Si en un principi no hi havien habitatges perquè ja es preveia un excés de congestió i ara hi ha tres nivells, què ha passat entremig? Si aquests terrenys estaven abandonats per una pila d’anys i ara valen 3 milions d’euros, com pot ser? Si estudiant-ho veiéssim alguna cosa impugnable, ho faríem. (Pregunta: -Hi veuen possibilitats a la via judicial?) Evidentment. Això és com Al Capone, que el van enganxar per una qüestió comptable. Però saps que el projecte global és dolent, si trobem escletxa, l’utilitzaríem, evidentment.

La plataforma ciutadana que defensa la preservació de les ruïnes romanes de Calella lliures d’edificació i al descobert compta amb 676 adhesions al seu manifest i les signatures que serien necessàries per tornar a portar el debat al Ple Municipal. Era la intenció inicial, també la forçar a l’executiu de Candini a negociar. Ara ho descarten.

Nosaltres vam iniciar la recollida de signatures per tenir presència al carrer, per poder explicar les coses, i per obrir una via de negociació amb el Govern i arribara un acord assumible per les dues parts. Això no es dona. Ara, si ho presentem ja sabem què passarà, es votarà i sortirà que no. I encara podria semblar que els legitima més, i no els hi volem donar. Creiem que és una decisió que supera els partits, que ha de ser la població perquè afecta aquesta i les generacions futures.

El portaveu de la plataforma lamenta el “menysteniment” que dona el Govern al patrimoni històric local. “Es pensen que hi ha quatre restes que es poden mirar des d’una claraboia”, ha etzibat Juhé.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.