El Departament de Cultura no posa pegues a la construcció de l’Aldi
Cultura garanteix que la protecció de les ruïnes romanes del Roser serà compatible amb la construcció de l’Aldi en els termes en què s’ha presentat públicament el projecte. Explica a Ràdio Calella TV que l’obra s’està dissenyant d’acord amb les indicacions donades, també per part de l’Ajuntament de Calella, amb l’objectiu d’assolir la màxima preservació i conservació del patrimoni històric. En aquest sentit, afirma –i reitera– que qualsevol actuació que s’hi faci comptarà amb el vistiplau de Cultura, que és qui en té les competències. Aquestes explicacions arriben en el moment en què la Plataforma per la dignificació de la vil·la romana de Calella ha fet públic un manifest en què demana replantejar el projecte constructiu de l’Aldi sota la premissa d’eliminar qualsevol edificació que tapi el jaciment i impedeixi la connexió amb el conjunt arqueològic que hi ha a la zona.
El Departament de Cultura torna a donar conformitat al projecte de conservació i recuperació de les ruïnes romanes del Roser presentat per l’Ajuntament de Calella. Es farà per mitjà d’una cripta arqueològica, amb un accés directe des del carrer, damunt de la qual s’hi construirà el supermercat Aldi. L’empresa és la propietària dels terrenys i està finançant les tasques de prospecció arqueològiques, amb el compromís de cedir a Calella la planta on es podran visitar els vestigis de l’època romana.
“El Departament garanteix la protecció de les restes, la qual cosa no ha d’impedir l’execució del projecte constructiu, que s’està dissenyant d’acord amb les indicacions del Departament i l’Ajuntament per tal d’assolir la màxima protecció de les restes”, ha indicat el Departament de Cultura a Ràdio Calella TV. I afegeix: “La competència sobre els BCIL és municipal, però en tractar-se d’un jaciment arqueològic, les actuacions comptaran amb el vistiplau del Departament que té les competències en patrimoni arqueològic”.
En resposta a l’emissora municipal, des del Departament de Cultura aclareixen que “la declaració de BCIL serà definitiva quan acabi el procés de tramitació de l’expedient”, a diferència del que es va informar per part de l’Ajuntament de Calella, en la línia que s’havia fet efectiva de forma automàtica a partir de l’acord plenari, el passat 3 de juny.
Sobre les instàncies formals registrades per membres de la Plataforma per la dignificació de la vil·la romana de Calella sol·licitant informació i que s’aturi el projecte, la resposta és clara: “No hi ha obra en marxa, no cal frenar cap execució”. En aquest punt, el Departament de Cultura insisteix que quan es comprovi que el projecte serà respectuós amb les restes no hi haurà cap impediment en la construcció “com es fa en altres jaciments urbans”. “No és incompatible amb la protecció”, conclou.
Més de 550 adhesions al manifest de la plataforma: dos exalcaldes i diversos regidors de Calella i professionals vinculats al món de la cultura i la història
L’oposició al projecte de construcció de l’Aldi sobre les ruïnes romanes del Roser vol prendre musculatura a partir de la recollida d’adhesions al manifest que ha fet públic la Plataforma per la dignificació de la vil·la romana de Calella. En ell, demana que es refaci el projecte de dalt abaix, amb l’objectiu que el jaciment quedi al descobert i que tota l’edificació del supermercat es concentri al sector nord dels terrenys, si cal, amb més d’una planta alçada. El moviment exposa que és la millor fórmula per preservar i donar projecció al patrimoni històric local i el que garanteix que es pugui connectar amb els altres nuclis arqueològics que hi ha al mateix sector.
Fins al moment, el manifest ha congregat 118 adhesions per part de veïns i veïnes de Calella, entre els quals hi figuren els exalcaldes Basart (ERC) i Juhé (PSC – ara regidor de Calella en Comú), els edils de Calella en Comú i de la CUP a l’Ajuntament, a més d’exregidors i persones vinculades al món de la cultura i la història, com l’artista Guillem Torné o el lingüista Joan Rebagliato.
Fora de Calella, la plataforma ha rebut el suport de l’historiador Agustí Alcoberro i del comissionari de Patrimoni de la Societat Catalana d’Arqueologia, Joan Carles Alay; entre d’altres.
A la pàgina calellaromana.cat es segueixen recollint adhesions i s’hi pot consultar el manifest que detalla quina és la seva proposta alternativa.