Crida al jovent perquè ajudi a elaborar el protocol comarcal contra les violències en els espais d’oci
A finals d’aquest any, el Consell Comarcal del Maresme presentarà el Protocol per l’Abordatge de les Violències Masclistes i lgtbifòbiques als espais públics d’oci. Un document que s’està elaborant amb el suport de la Direcció General de Joventut i l’acompanyament tècnic del Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats i que serà una eina perquè professionals i entitats puguin treballar perquè tothom gaudeixi d’unes festes lliures de violències sexistes. Actualment es troba en fase de diagnòstic i una de les accions que s’ha posat en marxa és una enquesta oberta a tot el jovent d’entre 16 i 29 anys.
El Consell Comarcal del Maresme vol recollir la seva visió de les agressions sexuals en els espais públics i d’oci, saber si han patit una experiència d’aquestes característiques, com hi va reaccionar, i conèixer si saben dels serveis i recursos que tenen al seu abast. L’enquesta s’ha obert a través d’Internet i és totalment anònima. Es podrà contestar fins el 31 de juliol.
Té versió en català i castellà i s’hi pot accedir fàcilment escanejant els codis QR que s’han penjat al portal del Consell Comarcal del Maresme o a través d’aquest enllaç.
Sobre les violències sexistes…
En els espais d’oci es poden establir relacions afectivo-sexuals sanes, però també s’hi poden donar comportaments d’assetjament i abús sexual que cal tallar-les d’arrel. Es consideren agressió sexual les següents situacions:
• Assetjament: Qualsevol actitud sexista, verbal, no verbal o física, no desitjada i que incomodi, violenti o no agradi a la persona qui la pateix. S’hi inclouen: floretes indesitjables (“piropos”), invasió de l’espai, mirades persistents, peticions insistents, persecucions dins o fora de l’espai de festa, insults, burles, intimidació, humiliacions, comentaris ofensius i/o degradants o qualsevol altre comportament hostil.
• Agressió física: Tocaments no consentits amb o sense força, intents d’agressió sexual i les agressions sexuals amb o sense penetració. També la violència física exercida sobre una persona o grup de persones per motius de gènere, orientació sexual o aspecte físic no heteronormatiu.
• Exhibició de símbols sexistes ofensius i/o d’imatges ofensives o vexatòries de les dones i de les persones LGTBIQ+
El SIAD Maresme (Servei d’Informació i Atenció a la Dona) explica què fer davant d’una situació d’agressió sexual es espais d’oci i a on demanar ajuda. Accedeix a la informació clicant aquí.