La plataforma continua el “pressing” perquè es modifiqui el projecte constructiu de l’Aldi
? El moviment ciutadà que reivindica que el jaciment romà del Roser s’alliberi de qualsevol construcció al damunt ha demanat a l’Ajuntament i a la Generalitat que es decretin mesures cautelars fins que no entri en vigor la declaració de BCIL.
La Plataforma per la dignificació de la vil·la romana de Calella assenyala el Govern Municipal d’ocultar-los informació quan se’ls respon que no hi ha projecte constructiu de l’Aldi. Joan Juhé, el portaveu del moviment ciutadà, es remet al plànol que es va incloure en l’informe arquitectònic i que el tinent d’Alcaldia Marc Buch va explicar que era tan sols provisional.
Ara et diuen que no existeix quan hi ha una còpia a l’informe arquitectònic. Serà provisional, però existeix. Segurament l’hauran d’adequar al que s’està trobant, però ja està presentat. Per què no en el donen? De què tenen por?
En relació a les mesures cautelars sol·licitades perquè no es pugui intervenir al sector fins que hagi entrat en vigor la declaració de protecció especial, Juhé exposa que la resposta de l’Ajuntament de Calella li genera dubtes.
Si la voluntat és que protegir-lo sota els criteris de BCIL, sembla lògic que el projecte d’obres entri quan estigui en vigor; però la resposta que ens donen és que “no és necessari”. Què vol dir això? Que no és necessari perquè el projecte entraria cap al setembre, i no al juny com es deia? O vol dir, i això seria més greu, que no és necessari que compleixi amb el BCIL?
La plataforma també va demanar les cautelars al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya exposant la necessitat d’aturar qualsevol projecte que pugui afectar a la integritat del jaciment, que és un dels objectius de la declaració de BCIL. Per cert que l’administració catalana encara no hi ha donat resposta.
I en relació a això, fan una altra sol·licitud: que s’encarregui un estudi tècnic que fixi els límits del jaciment i l’àmbit de protecció.
Per defensar la integritat del jaciment cal saber què tens en conjunt. Per això creiem que no es poden fer actuacions desorientades. Hauria de ser possible fer la prospecció geofísica, que no ha de resultar tan car si ho fan en altres poblacions que són més petites.
El portaveu fa referència a l’estudi geofísic que s’està fent a Puig Ciutat, a Oristà (Lluçanès), combinant tècniques magnètiques, de georadar i electromagnètiques, que serviran per orientar les excavacions al jaciment romà que s’hi localitza.
Continua la recollida de signatures per demanar la modificació del projecte de l’Aldi
La plataforma continua la campanya de recollida de signatures tot i haver superat la xifra necessària perquè la moció per demanar que es modifiqui el projecte de l’Aldi es debati en seu plenària. Dissabte seran al Mercat Municipal (11 a 13h) i diumenge, al Passeig Manuel Puigvert (12 a 14h).
Joan Juhé confirma que han superat el mig miler de firmes, que era el repte inicial. Ara va una mica més enllà i explica que si el suport que reben és prou significatiu això hauria de portar al Govern del PDeCAT i el PSC a consultar a la ciutadania.
La població ha de poder decidir si es conserva d’una manera o altra. S’hauria de convocar una consulta des del mateix Ajuntament (…) Si recollim suficients signatures, creiem que seria el més lògic i normal (…) Ens hauríem d’acostar a les 2.000 signatures. La senyora Candini està governant amb 2.193 vots, si nosaltres aconseguíssim 2.194 vots…
A la plataforma Change.org, on van obrir una petició farà un mes, han recollit pràcticament 1.600 signatures.
Dos experts arqueòlegs participaran demà dissabte 12 de juny a la xerrada que han organitzat sobre les possibilitats del jaciment. Són Albert Martín, que va participar en les excavacions que es van fer a finals dels anys 80, i Joan-Carles Alay Rodríguez, membre de l’Associació Catalana d’Arqueologia. Es realitzarà al primer pis de Can Salom, a les 18.30h, amb aforament limitat i inscripció prèvia.