El Govern garanteix que la construcció no malmetrà les restes romanes del Roser

El Ple de Calella ha aprovat per unanimitat protegir i preservar tot el conjunt del jaciment del Roser. Ho han fet a través de la declaració de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) que permetrà incorporar les restes romanes al Catàleg del Patrimoni Cultural Català. En total s’ha protegit una zona de més 45.000 metres quadrats compresa entre la Riera Capaspre i l’edifici de Can Saleta. Es blinden així, les restes que fins ara s’han excavat, però també les que no. Tots els partits de l’arc plenari van estar a favor de la mesura, malgrat mostrar algunes reticències amb el projecte de construcció del supermercat. Una construcció que, amb la declaració aprovada, s’haurà de fer sota uns criteris tècnics d’arqueòlegs i arquitectes tutelats per la Generalitat i Ajuntament.

El tinent d’Alcaldia i responsable de l’àrea de Territori, Marc Buch, assegurava ahir que els primers plànols que han sortit a la llum, i que contemplen una cinquantena de pilars sobre el solar, són provisionals i que en cap cas ni Generalitat ni Ajuntament permetran una construcció que malmeti les restes. 

solar roser

El nostre objectiu era intentar descobrir el màxim de restes possibles perquè està prevista que hi vagin uns pilars, sense que malmetin cap resta arqueològica. Qui supervisarà això? Doncs els arqueòlegs, Generalitat i tècnics de l’Ajuntament. Tal com comentàveu, s’ha adjuntat un plànol que és totalment provisional. Es veu que hi ha columnes que afecten de ple qualsevol mur i nosaltres no ho acceptarem, però és que la Generalitat de Catalunya tampoc.

Tota l’oposició va votar a favor de la declaració de BCIL per protegir les restes i garantir-ne la preservació. Des de ciutadans el seu vot favorable el van donar per la rellevància patrimonial que tenen les runes. Guillermo Gomis és el regidor de Cs.

Nosaltres votarem a favor perquè cal protegir les restes trobades amb les prospeccions arqueològiques i les que puguin aparèixer més endavant.

Per part de la CUP, malgrat donar el seu vot favorable, van reiterar la seva ferma oposició al projecte de construcció del supermercat. La regidora Núria Freixas va exposar que l’Ajuntament encara és a temps de fer una permuta de terrenys i demostrar que “els interessos privats no prevalen per sobre dels públics”.

Dir que una vegada més a Calella prevalen interessos privats per sobre públics. Seguirem insistint, sempre ho hem dit, perquè l’Ajuntament treballi amb una pla de permuta perquè el supermercat no es construeixi al damunt de les restes. Creiem que som a temps, a dia a dia es descobreixen més coses i hi hauria un canvi molt positiu per Calella si no hi hagués aquest projecte a sobre.

Des dels comuns van mostrar la seva preocupació per com es farà la construcció del nou edifici i les possibles modificacions que puguin ocasionar en el jaciment. Sebastian Tejada va assegurar que de moment no podien posicionar-se sobre com es farà l’actuació perquè encara estan esperant els documents que van sol·licitar fa setmanes al consistori.

Ens alegrem que es faci aquesta protecció i seguint la nostra convicció estarem atents a qualsevol actuació que pugui afectar al jaciment i al seu entorn. També dir, que estem a l’espera de rebre la documentació oficial. Un cop la rebem, la valorarem i farem els comentaris que calgui fer. Si cal intervenir en l’àmbit formal ho farem.

Finalment Esquerra va celebrar que, després de mantenir diverses reunions amb experts, tot el procés s’estigui fent convenientment bé. El seu portaveu, Xavier Ponsdomènech, va indicar que cal continuar per aquest camí i fer el mateix amb la museïtzació del jaciment. Una museïtzació que segons els republicans podrà situar a Calella com un referent a nivell comarcal i nacional.

Ens hem assessorat bé, hem tingut diferents reunions i hem pogut constatar que tot el que s’ha estat fent, s’ha fet bé i això mateix hem traslladat a l’equip de Govern. Malgrat això, continuarem fiscalitzant la conversació de les restes, que dit pels tècnics, passar perquè estiguin a cobert. I després, un cop feta la memòria, vetllarem per la museïtzació per fer un museu digne i de referència.

Justament avui, des de la plataforma per la dignificació de la vil·la romana han entrat una instància a la Generalitat per sol·licitar la moratòria de les obres que afectin qualsevol part del jaciment fins que entri en vigor la declaració de BCIL, protegint la reconstrucció de qualsevol element. El portaveu de la plataforma, Joan Juhé, ha reiterat que l’aprovació de la declaració de bé d’interès local hauria d’obligar a refer tot el projecte arquitectònic.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.