Demanen la intervenció de la Generalitat perquè s’aturi el projecte de l’Aldi

Mentre continua la recollida de signatures, havent assolit la xifra mínima necessària per portar-ho a ple, la Plataforma per la dignificació de la vil·la romana de Calella ha trucat a la porta del Departament de Cultura de la Generalitat. Ho fa a tenor del que l’excavació ha posat al descobert, d’una rellevància més important de la que es pensava, i amb la sospita que el projecte constructiu de l’Aldi farà que “s’ompli de columnes”. Demanen la intervenció de l’administració catalana perquè obligui a redefinir el projecte i contempli la previsió d’actuació per garantir la connexió de tot el jaciment.

Aturar el projecte de l’Aldi per pressió popular o per la intervenció de la Generalitat de Catalunya, que és l’administració que tutela les actuacions de protecció del patrimoni històric. La Plataforma per la dignificació de la vil·la romana de Calella està decidida a obrir tots els fronts possibles perquè l’Ajuntament i l’empresa promotora hagin de modificar el projecte que es va fer a finals del 2019. Joan Juhé és el portaveu del moviment.

Van fer un projecte sense saber i ara que han aparegut aquests elements, s’hauria de replantejar. Com? Doncs hem plantejat la declaració de BCIL, la recollida de signatures i ara fer una instància a la Generalitat. Tot el que se’ns acudeixi, ho farem. Per frenar el projecte.

Fins al moment, la Generalitat ha donat el vistiplau al procés d’excavació que s’ha fet al sector del Roser. En aquesta línia es va manifestar la cap del servei d’Arqueologia i Paleontologia de Patrimoni del Departament de Cultura, Maite Miró, en declaracions a Ràdio Calella TV.

Des de la plataforma es remeten a l’informe dels tècnics arqueòlegs per assegurar que s’ha posat al descobert un jaciment datat del segle I dC d’una gran rellevància. A més, mostren la seva preocupació pel fet que es dibuixi sobre el plànol del solar una cinquantena de pilars per subjectar l’edificació prevista. Alguns anirien a parar sobre els murs de tancament.

Que hi hagin 50 pilars a les runes engabiarien el jaciment i el convertirien en un nivell -3 de pàrquing amb quatre pedres aparcades. Em sembla inadmissible (…) Hem demanat l’informe tècnic de construcció amb el qual corroboraríem si això és definitiu o provisional.

Plànol del projecte constructiu inclòs en l'informe arqueològic

Plànol del projecte constructiu inclòs en l’informe arqueològic

Tenen la intenció d’allargar dues setmanes més la recollida de signatures, tot i que ja tenen les 260 firmes que legalment són necessàries per elevar a Pla la seva proposta de dignificació del jaciment romà. Volen sumar-ne quantes més millor per donar més musculatura a la seva reivindicació.

Aquest dijous es farà la declaració de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i serà per a tota l’extensió. Juhé celebra que s’hagi atès la seva petició.

Sembla que hi han posat seny i ho consideren. Ara bé, un cop feta la declaració, quines previsions de recuperació tenen? I hem de veure al detall si el BCIL té la mateixa figura a tota l’extensió. Sigui com sigui, trobem positiu que s’estengui a tot el jaciment.

El portaveu de la plataforma explica que no ha mantingut cap contacte amb membres del Govern Municipal. “Estan molt tancats”, ha dit Juhé, qui també posa en qüestió que el solar de 2.945 metres quadrats tingui realment el valor que s’ha comentat, d’aproximadament 3 milions d’euros. Explica que la modificació del POUM suposa justament el contrari, la devaluació dels terrenys.

Aquesta modificació urbanística ha devaluat els terrenys. Però la senyora alcaldessa diu que valen 3 milions, d’on venen? Ja els han pagat aquests diners?

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.