La Comissió Europea vol tenir el Certificat Verd enllestit per viatjar a l’estiu

La Unió Europea està treballant ja per crear el Certificat Verd o passaport Covid per viatjar a l’estiu de manera segura entre tots els països comunitaris i l’estranger. Es pretén que es posi en marxa aquest estiu i que cada ciutadà europeu pugui tenir aquest certificat on s’acreditarà si s’està vacunat contra la Covid, si s’ha passat la malaltia o s’ha donat negatiu en un test PCR, d’antígens o anticossos. La setmana que ve els 27 estats membres de la Unió decidiran si donen llum verda a una proposta que també està generant molts conflictes ètics, legals i tècnics.

El passaport que prepara la Unió serà digital i gratuït, a més estarà disponible en dos idiomes, el del país de procedència i en anglès. També acreditarà les vacunes autoritzades per l’Agència Europea del Medicament, Pzifer, Moderna, AstraZeneca i Janssen. La proposta, de moment, no inclou les vacunes no autoritzades per l’EMA per tant serà cada país qui decidirà si accepta o no l’entrada de viatgers amb altres vacunes. El certificat l’emetran les autoritats de cada país membre, les que decidiran on s’expedeix. Inclourà un codi QR amb tota la informació i també es podrà imprimir en paper.

Des de Brussel·les també asseguren que no suposarà cap greuge per les persones que encara no siguin immunes. Els no vacunats tindran la mateixa lliberta de moviments que les persones vacunades, però s’hauran de sotmetre a proves o quarantenes.

Per les agències de viatge aquest certificat verd és la solució necessària que posarà fi a 12 mesos d’aturada. Des de viatges Blau Marí, el seu gerent apunta que és la via més ràpida per reactivar el turisme i proposa fer-ho extensiu a països de fora la Unió com Rússia.

És molt encertat. La necessitat de moure’ns és bàsica, com més fàcils ens ho posin més sortirem. A més, crec que caldrà fer tractes també amb països com Rússia perquè puguin entrar dins d’aquest passaport verd. Ho veiem amb optimisme absolut, és imprescindible.

La presentació del projecte s’ha fet aquesta setmana a càrrec de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, però ara hauran de ser els 27 estats membres els qui donin el vistiplau definitiu la setmana que ve. Si s’aprova, la Comissió Europea encara tardarà uns tres mesos a fer operatiu el sistema.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.