Les dones embarassades de baix risc podran tornar a casa a les 24 h de donar a llum

L’Hospital de Calella s’ha sumat a la nova tendència dels centres sanitaris de referència del país, el programa d’alta precoç. Una iniciativa que pretén reduir al màxim les estades de les mares que han donat a llum i poder marxar a casa entre les 24 i les 48 h posteriors al part. L’alta precoç parteix del concepte que el millor per a la mare i el nadó és el seu entorn natural, sempre que no hagin de rebre un seguiment específic derivat d’alguna complicació o malaltia.

El programa que ha entrat en funcionament aquest mes de març només està destinat aquelles dones que han tingut un part i un postpart de baix risc i sense complicacions ni per la mare ni pel nadó. Segons la cap del servei de Ginecologia i Obstetrícia de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, la doctora Marta Gonzalez, l’alta precoç compta amb diversos beneficis per la salut de la mare i nadó i facilitat l’adaptació familiar al domicili.

És una iniciativa que s’ha posat en marxa per intentar desmedicalitzar tot el procés del part. La nostra intenció és poder enviar a les mares a casa el més aviat millor perquè puguin reforçar el vincle amb el nadó, i en el domicili això es produeix amb més facilitat. 

Tant la mare com el nadó han de reunir una sèrie de requisits perquè puguin acollir-se al programa d’alta precoç. Per poder sol·licitar-la s’ha de rebre els consentiments dels professionals mèdics i que hagi estat part natural o instrumentat normal, sense complicacions ni necessitat d’un seguiment mèdic concret. En el cas del nadó, també ha d’estar dins dels paràmetres de normalitat i que no hagi tingut cap problema adaptatiu durant les primeres hores de vida. La cap de pediatria de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, la doctora Anna Ballester, també ha apuntat que és necessari que no hi hagi factors de risc familiars, socials o ambientals. 

Perquè un nadó pugui marxar entre les 24 i 48 hores de vida necessitem estar molt segurs que ha fet una bona adaptació, que no té cap patologia i que està mot estable. També hem d’estar molt segurs que la família amb la qual anirà reuneix les condicions per poder detectar si hi ha qualsevol anomalia per tornar a consulta.

Un cop es decideix donar l’alta precoç a la mare i al nadó, es fa un seguiment amb una programació de consultes especialitzades pel nounat.

Entrada d’un dels progenitors dins del niu d’exploració mèdica

Entre els canvis que ha fet la Corporació en l’àmbit del part i postpart, també es permetrà que un dels pares estigui present a la sala on el personal d’infermeria fa la primera revisió de l’infant en les seves primeres hores de vida mentre està hospitalitzat. Un canvi que permet donar més tranquil·litat i confiança a les famílies perquè poden veure tot el que es fa als seus nadons i poden aclarir dubtes segons ha relatat la cap del servei de Pediatria.

Volem estar oberts a què els pares participin en tot el procés i intervencions que puguem fer sobre el seu fill, perquè puguin fer preguntes i que sorgeixin dubtes. És per això que obrim la possibilitat que quan fem la primera exploració del nadó un progenitor pugui ser dins del niu i veure què és el que fem i el perquè.

Les dues mesures s’han començat a implementar aquest mes de març.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.