Calella treballarà per preservar la memòria històrica amb un programa municipal
Compromís unànime del Ple de Calella per seguir treballant per preservar la memòria històrica, no deixar en l’oblit l’horror que es va viure als camps de concentració o durant la guerres i enfortir les polítiques actives de memòria històrica com a element reparador pel dany causat pel feixisme. Per això l’arc plenari ha aprovat la creació d’un Programa Municipal de Memòria Històrica que pugui donar continuïtat a les accions que ja s’estan fent o es faran, com ara la recuperació del refugi antiaeri del Parc Dalmau o les senyalitzacions de dos espais que van ser bombardejats durant el període de guerra.
La iniciativa presentada en el darrer Ple Extraordinari la signaven conjuntament els grups d’Esquerra, Junts per Calella, el PSC i la CUP i també proposava millorar el mirador Lluís Companys amb una nova senyalització que ajudi a recordar la seva figura i compromís amb Catalunya. Pila Rocafort d’Esquerra, va ser l’encarregada d’exposar els acords de la moció en el darrer Ple.
Elaborar una ruta senyalitzada de diferents espais on la memòria històrica és un referent. Segon, elaborar un projecte d’arranjament i millora en la senyalització del mirador Lluís Companys i Jover. També, elaborar un programa municipal de la memòria històrica de Calella en col·laboració amb l’arxiu municipal. I fer visibles a la web municipal els espais a la memòria de la ciutat.
Totes les forces de la corporació hi van votar a favor de la iniciativa. L’objectiu dels signants del text es seguir contribuint a millorar la dignificació i reparació de les víctimes del franquisme i feixisme i treballar amb la ciutadania per enfortir els fonaments democràtics i de tolerància política.
35 maresmencs, entre els quals hi havia un calellenc, van acabar deportats en camps d’extermini nazi. A Calella, durant la Guerra Civil, es van construir 3 refugis (el del Roser, el del Parc i el de la Granja) que van servir per protegir la població durant els bombardejos. Aquestes construccions van ser testimoni del treball col·lectiu de veïns i ajuntament i encara evoquen el record de molts calellencs que van haver de patir aquells moments tràgics. L’Ajuntament de Calella, amb col·laboració del Memorial Democràtic de la Diputació de Barcelona, en va restaurar i senyalitzar un dels tres, el Refugi del Parc Dalmau.
El passat mes de gener l’alcaldessa Montserrat Candini va anunciar que el pròxim mes d’abril se senyalitzaran dos espais que van ser bombardejats durant el període de guerra. Són la Fàbrica Llobet i el Barri de Pequín on l’any 2018 van instaurar un monòlit per commemorar els atacs que va patir la població.