El protocol sanitari per votar el 14 de febrer
Per fer les eleccions més segures la Generalitat ha elaborat un protocol específic per a l’adequació dels col·legis electorals i pel procediment de vot, per tal de garantir les mesures sanitàries en ple pic de la tercera onada. El govern estima que el cost de les eleccions sigui d’uns 35 MEUR, un 64% més que als comicis de l’any 2017, perquè s’han de mobilitzar més persones pels protocols Covid, més policia i més espais. Així doncs per a votar el 14 de febrer s’haurà de dur la mascareta en tot moment, caldrà respectar la distància mínima d’un metre i mig, posar-se gel hidroalcohòlic abans d’entrar al col·legi electoral i es recomana dur el vot preparat de casa per agilitzar les votacions.
El protocol amb el qual treballa el govern preveu utilitzar espais electorals més amplis que permetin un aforament de baixa densitat i hauran d’estar sempre ben ventilats. En el cas de Calella la setmana passada ja s’anunciava que se substituïen els col·legis electorals de l’escola Pia, Freta i la Biblioteca, pels hotels Amaika i Volga.
Les cues s’hauran de fer sempre al carrer i s’anirà entrant un per un a votar. Es netejaran i desinfectaran tots els espais abans del seu ús i després del tancament. Els lavabos només podran ser utilitzats pels membres de la mesa i el personal acreditat. A més, s‘organitzaran circuits de sentit únic, per evitar el encreuament de persones. Les taules hauran de mantenir una distància d’1,5 metres entre elles i hi haurà gels hidroalcohòlics per a “ús freqüent al llarg del dia”. Els membres de les meses tampoc no podran tocar el document d’identitat dels votants en cap moment i es pot demanar que s’abaixi la mascareta per identificar-lo. Uns 3.000 responsables controlaran que totes aquestes mesures es compleixin.
El manual sanitari també preveu el lliurament als membres de la mesa de 4 mascaretes per poder anar renovant-les al llarg de la jornada, una pantalla facial, una mascareta FFP2 i uns guants d’un sol ús pel moment del recompte. A més també caldrà prendre la temperatura als integrants de les meses a l’inici de la jornada. Per garantir al màxim la seguretat sanitària, el govern també s’ha plantejat realitzat PCR o test d’antígens a tots els titulars i suplents, com també a interventors i apoderats.
El manual també recomana poder establir franges de votació segons la situació sanitària de cadascú. En aquest sentit, s’han establert tres franges, de 9 h del matí a les 12 perquè votin els col·lectius de risc. De 12 a 7 del vespre per a la població general i de 7 a 8 del vespre per les persones en quarantena, és a dir, positius, contactes estrets i sospitosos. En aquest moment els membres de la mesa hauran d’utilitzar els equips de protecció individual (EPI). Tot i que aquestes franges no són obligatòries, es recomana respectar-les per tal d’evitar el risc de contagi.
Segons el director general de participació Ciutadana de la Generalitat, Ismael Peña–Lopez, el protocol sanitari és segur i minimitzarà el risc de contagi.
Estàvem preparats perquè el col·legi electoral sigui una mena de búnquer. El problema que tenim ara és que passa entre que un surt de casa i torna. Per posar dos exemples, si tenim els Mossos al centre de votació no els tenim aturant Raves i si tenim personal sanitari ensenyant als membres de la mesa com posar-se l’EPI, no els tenim als CAP.
El Govern a més també està estudiant l’opció de dissenyar un mapa interactiu que indiqui el temps estimat de cua que hi hagi a cada col·legi electoral amb l’objectiu de facilitar la planificació de cada votant i minimitzar aglomeracions.