Amics del Patrimoni farà un requeriment formal per tenir accés al testament de les germanes Saula
L’associació Amics del Patrimoni demanarà formalment poder fer una lectura del testament de les germanes Saula, després que la Fundació – que ha heretat tot el patrimoni de les tres germanes – hagi arribat a un acord amb l’Ajuntament per donar la casa del carrer Església. L’associació vol fer una lectura notarial del testimoni per conèixer en detall en quins termes s’hauria de fer aquesta donació de Can Saula i com s’hauria de conservar. Amb la lectura de les últimes voluntats de les germanes Saula, Amics del Patrimoni també vol saber si la donació de la casa incloïa la cessió a Calella de totes les obres de la seva col·lecció privada.
El president d’Amics del Patrimoni, entitat que vetlla per la protecció i conservació del patrimoni calellenc, Xavier Gamell, va anunciar ahir durant la tertúlia del programa La Ciutat, que buscaran els mecanismes legals per poder tenir accés al testament i conèixer de primera mà les voluntats de la difunta Lolín Saula.
Ningú ha vist el testament. Notarialment podem demanar una lectura. Es pot fer i ho acabarem fent. Llavors un notari et certifica què hi ha en el testament com a bé públic per Calella i allò és el que es pot fer públic perquè valgui la redundància és un bé públic.
Amics del Patrimoni va més enllà i també vol conèixer amb aquesta lectura si el testament també incloïa la cessió de totes les obres de la seva col·lecció privada. Gamell ha relatat que són coneixedors que una de les condicions sine qua non per cedir un dels immobles a Calella era poder exposar la col·lecció.
És condició essencial que es faci un museu en una de les propietats per exposar la col·lecció Humet-Saula. Això està recollit així en els convenis que s’han signat fins ara. És condició essencial.
Per tot plegat Gamell considera que la col·lecció Humet-Saula s’hauria d’exposar en la seva totalitat a Calella, ja que assegura que una col·lecció pictòrica mai es pot disgregar. Segons van avançar ahir des del patronat de la Fundació Germanes Saula-Palomer en una entrevista a Ràdio Calella TV, es tracta d’un conjunt d’obres de pintures d’artistes catalans del segle XIX amb valor aproximat de 300.000 euros.
També asseguren des d’Amics del Patrimoni que si la col·lecció ha de ser per Calella, en cas que així ho reculli el testament, s’haurà de donar per complet al municipi.