Per què és tan important assolir la immunitat de grup?
Mentre les autoritats animen a tota la població a posar-se la vacuna contra la Covid, encara hi ha moltes persones que expressen dubtes sobre la seguretat i els beneficis que portarà. Es parla molt de la immunitat de grup, com l’objectiu que es persegueix amb la campanya ha començat aquest passat cap de setmana a tota Europa; però, realment què significa? Per respondre a la pregunta hem contactat amb al doctor Oscar del Río, metge internista i referent en malalties infeccioses de l’Hospital de Calella, que se n’ha mostrat totalment partidari fins al punt de dir que està desitjant vacunar-se.
El doctor del Río explica que la immunitat de grup adquirida mitjançant la vacuna és, hores d’ara, l’única solució a mig termini per controlar la pandèmia i, per tant, recuperar la normalitat que teníem. Quan un important percentatge de persones creen anticossos davant un virus o un bacteri, aquest deixa de circular amb facilitat entre els individus i s’aconsegueix reduir de forma notable la incidència. I com a conseqüència d’això, el risc d’estrès a la xarxa de salut pública que és el que motiven totes les restriccions actualment vigents.
Si hi ha el percentatge de gent suficient que està immunitzada, el virus o microorganisme no circula amb prou facilitat com per provocar infeccions de manera significativa. En el cas del SARS-CoV-2, es parla que si s’aconsegueix un 60-70% de població immune, probablement la incidència de la infecció baixarà i passarà a ser residual, per la qual cosa es passarà a tenir un control de la infecció.
L’expert indica que la immunitat adquirida per vacunació s’afegirà a la natural, és a dir, la que han aconseguit les persones que han creat anticossos contra la SARS-CoV-2 després d’infectar-se. I recalca que la fórmula que ha desenvolupat Pfizer és eficaç i segura, malgrat els dubtes que pugui generar per ser nova i per la rapidesa en què s’ha obtingut. Només 10 mesos després d’aparèixer el virus. Anima a tothom a posar-se-la; ell ho farà, quan li toqui.
És una vacuna molt eficaç, parlem de percentatges del 95%, i és segura. Estan fets els estudis, que són públics, i els han valorat les autoritats competents als EUA i Europa, que són entitats de gran prestigi. No tinc cap dubte que són vacunes eficaces i segures, personalment estic desitjant vacunar-me i ho recomanaré a tothom que em pregunti.
El doctor Oscar del Río recorda que en els últims anys s’ha seguit aquest mateix procediment per controlar altres malalties, o fins i tot eradicar-les. Com és el cas del xarampió.
Les vacunes han aconseguir eradicar algunes malalties, que pràcticament hem oblidat però fa dècades tenien la seva incidència, com per exemple el xarampió o la poliomelitis.
Les autoritats apunten que, en els països desenvolupats, la immunitat de grup no s’aconseguirà abans de mig any, a comptar a partir de l’inici de les vacunacions. La posada en marxa de la campanya no suposa cap canvi immediat en el risc de contraure la Covid i poder partir-la amb gravetat. Per tant, no veurem una relaxació de les mesures de seguretat i les restriccions.