Esquerra demana que s’acceleri l’elaboració del cens de pisos buits que està fent l’Ajuntament
Reunió del Govern amb representants d’Esquerra per informar-los dels avenços sobre el cens de pisos buits, que s’espera poder tancar durant el mes de novembre. L’inici d’aquest estudi va ser un compromís de l’executiu amb els republicans, que a canvi van abstenir-se en la votació de les ordenances fiscals, ara farà un any. Amb aquestes dades a la mà, i coneixent la fotografia sobre el parc d’habitatges buits, es pretenia estudiar implementar un gravamen per fomentar-ne la sortida al mercat i atendre les necessitats de la població. El portaveu d’Esquerra, Xavier Ponsdomènech, ha dit que caldria accelerar els treballs i disposar del cens actualitzat quan abans millor.
Ponsdomènech apunta que la realitat que deixa la crisi social i econòmica de la pandèmia fa ara molt més necessari que es pugui tenir aquesta informació per forçar als grans tenidors que treguin els seus habitatges al mercat.
És molt important que s’acceleri aquesta feina perquè la crisi econòmica farà que es necessitin habitatges per oferir-los a la ciutadania. Vam recalcar que s’ha de marcar una agenda sobre la taxa específica sobre els pisos buits.
El cap de l’oposició a l’Ajuntament de Calella prioritza la sortida al mercat d’aquests pisos buits a mans de grans propietaris per davant dels treballs per concretar un gravamen a mode de penalització. Aquesta va ser l’opció apuntada en la negociació de les ordenances fiscals del 2020. Barcelona va aprovar una taxa específica i el Suprem en va declarar la nul·litat.
Una primera prospecció apunta que hi hauria 27 pisos buits a mans de grans tenidors
L’Ajuntament de Calella ha demanat informació a l’Agència d’Habitatge de Catalunya sobre el mercat de l’habitatge a la ciutat i que, amb aquestes dades, hi ha un total de 27 immobles propietat de grans tenidors susceptibles de format part del cens de pisos buits. D’aquests, 11 són de la Sareb.
S’espera avançar en l’estudi per confirmar aquesta xifra. També s’estan creuant les dades de padrons i consums d’aigua per tal de tenir una fotografia més precisa de la situació.