La Fiscalia demana 3 anys de presó per a dos regidors i el cap de la Policia Local de Pineda de Mar per l’1-O

Foto: RTVE

La Fiscalia de Delictes d’Odi ha presentat el seu escrit de conclusions provisionals en el judici contra dos regidors i el cap de la Policia Local de Pineda de Mar, acusats d’un presumpte delicte de coaccions amb l’agreujament de prevaliment de càrrec públic per com es va produir la sortida dels agents de la Policia Nacional allotjats en dos hotels de la cadena Chekin de la població per l’1 d’octubre. Demana tres anys de presó per a Carme Aragonès, ex-primera tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Pineda de Mar –ara retirada de la vida política–, i per a Jordi Masnou, que era el segon tinent d’Alcaldia i actualment és el tercer tinent d’Alcaldia al consistori. Tots dos eren membres del Govern Municipal del PSC. El Ministeri Públic també demana que se’ls imposi la pena de 3 anys d’inhabilitació per a l’exercici de càrrec públic i al pagament de les costes del procediment judicial. Al cap de la Policia Local, se li demana la mateixa condemna. Per contra, s’ha retirat l’acusació que hi havia contra la regidora Sílvia Biosca per un suposat delicte de falsedat documental perquè durant la instrucció no s’han pogut acreditar els fets que se l’imputaven inicialment.

Més de mig centenar de persones es van concentrar la nit del 2 d’octubre a les portes de l’hotel Mont Palau de Pineda de Mar per protestar contra la violència policial exercida durant l’1-0. Era un dels dos establiments de la cadena Chekin que van allotjar un contingent de més de 500 agents de la Policia Nacional desplaçats a Catalunya per impedir el referèndum d’independència. La manifestació arribava després de les càrregues que s’havien produït en diverses poblacions de l’Alt Maresme i les que van fer agents de paisà contra civils a les portes de l’Hotel Vila; provocant situacions de molta tensió. “Que nos dejen actuar”, cridaven els agents aplegats al vestíbul de l’hotel, amb desenes de càmera de televisió gravant-los.

Aquell era el context en el qual es van produir els fets que segons el Fiscal M. A. Aguilar, de la secció de Delictes d’Odi i Discriminació de Barcelona, són constitutius d’un delicte de coaccions amb l’agreujant de prevaliment de càrrec públic. En el seu escrit de conclusions provisionals exposa que dos dels que eren regidors de l’Ajuntament de Pineda de Mar, Aragonès i Masnou, tots dos del PSC, i el cap de la Policia Local van anar a l’hotel amb el ferm propòsit d’aconseguir l’expulsió dels agents. En aquell moment els acompanyava la diputada i regidora d’ERC, Mònica Palacín, a qui el TSJC va arxivar el procediment.

Segons el relat de la Fiscalia, un cop allà van “comminar” al director que procedís amb el desallotjament dels policies i que ho van reiterar, per telèfon, al gerent de la cadena. Aquest s’hi va negar al·legant que els policies tenien contractada l’estada fins el 5 d’octubre i que no havien causat cap problema. Masnou es va posar al telèfon i, segons l’escrit, va advertir amb “to exigent, desafiant i atemoridor” que fes fora els clients i que, sinó, “tancaria l’hotel el dia següent i durant cinc anys”. Va ser llavors quan el gerent va decidir redactar una carta on deia que “degut a una reunió mantinguda amb responsables de l’Ajuntament es veien obligats i sota amenaça a tancar els hotels i desallotjar el contingent policial”. La carta es va fer arribar als directors dels dos establiments de la cadena Chekin, i un d’ells ho va comunicar a l’inspector a càrrec d’un dels contingents. Aragonès, que llavors era la primera tinent d’alcaldia, intervindria aquella nit en una cadena de televisió estatal assegurant que s’havia arribat a un acord amb la propietat de l’establiment. “Estàvem posant el municipi i els carrers en risc, i no val la pena”, va declarar.

La Fiscalia de Delictes d’Odi i Discriminació considera que els fets que han quedat provats durant la instrucció són constitutius d’un delicte de coaccions amb l’agreujant de càrrec públic, per la qual cosa els demana 3 anys de presó i 3 d’inhabilitació per a càrrec públic, a més d’assumir les despeses del procés judicial.

En relació a això, l’Ajuntament de Pineda de Mar ha difós un comunicat en què demana respecte per les resolucions judicials i la pressumpció d’innocència dels encausats. Afegeix que el consistori col·laborarà amb la justícia en tot allò que se li requereixi per tal d’esclarir els fets. A continuació reproduïm el comunicat que es pot trobar al portal de l’Ajuntament de Pineda de Mar.

 

Comunicat de l’Ajuntament de Pineda de Mar

A la vista de l’escrit d’acusació formulat pel Ministeri Fiscal en el procediment de diligències prèvies número 140/2018, en tràmit en el Jutjat d’Instrucció n.2 d’Arenys de Mar, fet públic avui, mitjançant el qual es demana l’apertura del judici oral contra l’exregidora de l’Ajuntament de Pineda de Mar, Carme Aragonès, el regidor Jordi Masnou, i l’inspector de la policia local, Carles Santacreu, pels fets succeïts en un establiment hoteler del municipi el 3 d’octubre de 2017, on la voluntat dels encausats va ser la de realitzar actuacions tendents a millorar la situació de tensió ciutadana que es vivia els primers dies d’octubre al municipi, s’emet el següent comunicat:

Cal tenir el màxim respecte per la justícia i per les resolucions judicials i, alhora, per la presumpció d’innocència dels encausats.

L’Ajuntament de Pineda de Mar col·laborarà amb la justícia en tot allò que se li requereixi relacionat en aquest procés judicial per tal d’aclarir els fets.

Pineda de Mar, 19 d’octubre de 2020

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.