Calella en Comú reclama un major control públic sobre la recollida selectiva
Els comuns consideren que cal entrar a fons en l’anàlisi de com està funcionant el servei de recollida de residus i implementar les millores que són necessàries –asseguren– a tenor dels esdeveniments d’aquesta setmana. Pel partit, l’Ajuntament de Calella no se’n pot desvincular i ha d’assumir la seva part de responsabilitat sobre els fets que mostra el vídeo de CalellaCOM, en el qual es pot veure als treballadors de l’empresa concessionària abocant en un mateix camió el contingut de tres contenidors de fracció. Josep Maria Juhé, que va dirigir durant molts anys la política mediambiental de la ciutat, ha exposat la necessitat de recuperar la figura d’agents cívics directament encarregats de supervisar el correcte compliment de la normativa per part dels grans productors.
En declaracions a Ràdio Calella TV, Juhé ha afirmat que gràcies al treball de l’equip que es va formar durant el seu mandat a Calella es van assolir nivells molt alts de selectiva, tant domèstica com industrial. Per tot plegat, reclama al Govern Municipal que incrementi el control públic sobre la gestió dels residus.
Hi ha una certa deixadesa en el moment que es diu que no es pot recollir si els productors de residus no ho fan correctament. Però hi ha una altra part que afecta directament a l’Ajuntament i que té a veure amb el control dels grans productors (…) No crec que sigui una responsabilitat única de l’empresa, sinó que és compartida. Cal un control exhaustiu per part de l’Ajuntament (…) Fa anys es feien seguiment periòdics als grans productors: s’entrava a les cuines dels hotels i es mirava com feien les coses. No sé si ara també es fa.
Calella en Comú veu amb bons ulls la determinació de l’Ajuntament de Calella d’obrir expedient a les dues parts i investigar els fets. Sobre la constant presència d’impropis que al·lega l’empresa concessionària, Juhé ha indicat que aquestes incidències s’haurien d’haver comunicat a l’Ajuntament i també a l’establiment hoteler, a fi de resoldre-les.
Des del sentit comú, hauria de ser així. L’empresa hauria de comunicar a l’Ajuntament totes les incidències en la selectiva, com de qualsevol altra incidència a la via pública. Per tant, voldria creure que és així i això significaria que la responsabilitat de l’Ajuntament encara seria més gran perquè no ha actuat.
Els comuns expressen la seva voluntat de col·laborar en la millora del reciclatge i el conjunt de les polítiques mediambientals, tot recordant la seva obstinació perquè es cobreixi la plaça de tècnic que porta anys vacant.
Juhé ha posat d’exemple les propostes que de forma continuada traslladen des del seu grup municipal amb la idea de recuperar els bons nivells assolits fa anys. Una d’elles, estendre els mecanismes de reaprofitament de l’orgànica.
Que la recollida domèstica en determinats espais es pugui fer a partir de contenidors que produeixin orgànica i que es pugu destinar per a usos de jardineria dels mateixos productors. Això va en la línia d’autorresponsabilitzar-se dels residus que un mateix produeix. No estem tancats a debatre i dialogar.
Josep Maria Juhé ha indicat que els nivells de recollida selectiva a Calella no arriben al 50% i ha destacat l’alta presència d’impropis que arriben a la planta de reciclatge, la qual cosa es penalitza econòmicament.