Instal·len dues boies per engolir els microplàstics del mar
Els humans podem arribar a ingerir fins a 2.000 partícules de microplàstic a la setmana amb l’aigua o bé menjant peix. Això equival a la composició d’una targeta de crèdit. Fa temps que la comunitat científica alerta i expressa la seva preocupació pel grau de contaminació de rius i mars i, ara, un grup d’enginyers catalans ha desenvolupat un dispositiu pioner per eliminar aquests microplàtics. La companyia GPA Seabots està provant les SB Buoy, unes balises que filtren l’aigua i retenen particular que medeixen entre 0,5 i 4 mil·límetres. Dues s’han instal·lat a Calella.
Els dispositius prenen la forma de boia i funcionen amb un sistema molt bàsic de filtratge. A Calella s’han col·locat acoblades a les senyals d’abalisament, tal com ha explicat Adrià Fradera, de la companyia GPA Seabots, una empresa dedicada a crear tecnologia punta per a mans i oceans.
No deixen de ser unes boies que filtren microplàstics del mar. Ho fan sense cap tipus d’energia, només amb la corrent del mar. Reté microplàstics d’entre 0,5 i 4mm (…) Captarem només una petita part dels que hi ha perquè, realment, es llença una quantitat important.
Es calcula que cada boia pot recollir 200 partícules al dia. La iniciativa s’està provant aquest estiu al litoral català, on s’han distribuït un centenar d’SB Buoy. Quan acabi la temporada de bany se’n recollirà el filtre i s’analitzaran els resultats.
Les recollirem a finals de setembre, ja estan dimensionades per filtrar durant tot aquest temps. Prendrem el filtre interior i estudiarem quins resultats han donat i els presentarem amb dades globals i per municipis, per poder fer la comparativa.
GPA Seabots compta amb la col·laboració del departament de Ciències del Mar de la Universitat de Barcelona per aquesta segona fase d’investigació. El projecte s’arrodoneix amb una darrera etapa, que Fradera assenyala com a molt important, que consisteix en la consicenciació ciutadana sobre la necessitat de preservar el medi natural.
Les boies estan pensades per durar fins a 10 anys i la idea és que l’Ajuntament de Calella les vagi posant cada any. Ara sí que s’inclou la fase de conscienciació però a partir d’aquí la idea és que es vagin filtrant les micropartícules de plàstic.
L’Ajuntament de Calella ha adquirit les dues boies de filtratge de microplàstics, amb una inversió total d’aproximadament 1.000 euros.