Es preveu una nova invasió de papallones aquest juliol

L’eruga peluda del suro tornarà a envair el Maresme d’aquí a unes setmanes. Aquest insecte, en la seva fase adulta de papallona, va fer saltar les alarmes, a finals de juny de l’any passat quan van aparèixer de forma notòria milers de papallones pels carrers de Calella. Malgrat els tractaments que s’han fet durant el mes de maig en alguns boscos del Montnegre Corredor per controlar aquesta plaga, l’eruga tornarà a fer-se visible aquest estiu. De fet la Federació d’Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) ha alertat que aquest any està sent especialment intensa la defoliació de les alzines, roures i arboços.

En concret, l’eruga fa caure les fulles dels suros i les alzines fent minvar el seu creixement i, alhora, devaluant-ne el preu. Ara per ara es troba afectada la zona forestal de diferents municipis del Nord del Maresme i de la zona central de la comarca, ho ha explicat en declaracions al programa La Ciutat la consellera de Medi Ambient, Montserrat Garrido.

No sabem quan serà l’explosió, tot dependrà de la immersió que hi hagi a cada zona. La zona de la costa del Maresme no tindrà tanta afectació com les poblacions de Sant Iscle o Tordera, però acabaran baixant. Esperem que el ruixat que s’ha fet amb avioneta des de la Generalitat i la DIBA ajudi a frenar la presència d’aquesta espècie.

És per això que enguany la Diputació de Barcelona juntament amb la Generalitat, va decidir fer el tractament aeri en un total de 6.000 hectàrees. Els treballs es van desenvolupar amb productes bacteriològics amb una avioneta i helicòpter sobre el massís del Montnegre, entre Sant Celoni, Arenys de Munt, Tordera i Santa Susanna (municipis del nord del Maresme i del Vallès Oriental).

La consellera també ha demanat que «no hi hagi alarma social» per aquest fenomen i ha assegurat que no són gens nocives per a les persones.

Ens ha de donar la tranquil·litat que cap a les persones no donen cap al·lèrgia, ni cap contagi ni res. És una cosa de la natura que ens hem d’anar acostumant, tot forma part del canvi climàtica. També recordar que és una espècie autòctona que de forma cíclica, i afavorida per les condicions climàtiques, prolifera de forma exponencial.

Es calcula que, durant el 2019, un total de 1.500 hectàrees de bosc del parc natural del Montnegre i Corredor van quedar defoliades com a resultat de l’acció d’aquesta papallona, que pon els ous especialment a les alzines i alzines sureres i d’on s’alimenta.

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.