La Covid-19 pot deixar seqüeles als òrgans vitals en els pacients més greus

Diferents pacients afectats per la Covid-19, i que van presentar quadres greus, estan desenvolupament ara seqüeles en òrgans vitals. De fet alguns d’aquests símptomes poden prolongar-se durant setmanes després d’haver superat la malaltia. El que ara per ara, és una incògnita és saber què és efecte directe del virus i què pot derivar-se del procés d’hospitalització. L’infectòleg i metge internista de l’Hospital de Calella, el Dr. Óscar del Rio, ha explicat en una entrevista al programa La Ciutat que només els casos més greus, que han requerit llargues hospitalitzacions i tractaments més complexos, inclosa la intubació a l’UCI, són els que acaben desenvolupant alguna seqüela. El 80% dels pacients amb quadres lleus i que no han requerit ingrés hospitalari, es curen sense seqüeles.

Els pacients que han estat més crítics, un cop superada la infecció, poden presentar alteracions específiques greus, com fibrosi pulmonar, disfunció pulmonar, alteracions hepàtiques, insuficiència renal, problemes de memòria, sensació de sobrecàrrega cognitiva, arrítmies, ictus, trombosis o problemes de circulació. La gran preocupació però són els pulmons, epicentre de la malaltia. Segons el Dr. Óscar del Rio aquest òrgan és el que queda més malferit en els casos greus.

Hi ha un petit percentatge d’aquests pacients que ingressen a l’hospital amb quadres greus, que acaben presenten seqüeles sobretot als pulmons. Això comporta un procés de recuperació més lent i ara comencem a veure els primers casos amb fibrosi pulmonar, més cansament, sensació d’ofec, taques als pulmons… però són casos bastant puntuals i que molts d’ells han passat per UCI.

Segons el Dr. del Río les afectacions al cor o als ronyons són menys freqüents però sí que s’han donat alguns casos. El cor per exemple pateix canvis patològics després del pas del SARS-CoV-2, i no només com a efecte de què passa en els pulmons sinó per l’acció que el mateix virus exerceix en el múscul cardíac.

És molt menys freqüent però sí que hi ha pacients que han patit Ictus, inflamació cardíaca o miocarditis. El tant per cent d’aquests pacients encara és més baix. Es pot donar en pacients que han estat molt crítics. No sabem com evolucionaran aquests casos. Tot és molt recent.

Aquestes possibles seqüeles de la Covid-19 al cos, presenten més dubtes que certeses. No tots els pacients reaccionen igual i no és fàcil assignar una única raó a tots aquests símptomes. El Dr. del Rio ha apuntat que el virus és molt recent i cada dia apareixen noves informacions que corregeixen estudis previs.

És molt difícil perquè en els darrers 3-4 mesos hem tingut un desbordament d’informacions i de publicacions mèdiques. Sabem més que fa tres mesos del virus, però realment ara com ara encara no ho sabem tot sobre aquest virus.

El doctor també ha fet una crida a no abaixar la guàrdia i a seguir fent cas a les recomanacions de les autoritats sanitàries. En les darreres setmanes la incidència ha baixat i cal seguir aquest camí. De fet ha puntualitzat que un segon rebrot, com el que vam tenir fa dos mesos, seria molt greu.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.