Les llars d’infants veuen difícil reobrir amb els criteris que fixa Educació
El pla de reobertura de centres educatius ha caigut com un gerro d’aigua freda entre el sector de les llars d’infants privades, que reconeixen que serà molt difícil complir amb els criteris que fixa Educació per reprendre l’activitat a partir de l’1 de juny. Serà només en els municipis que hagin entrat a la fase 2, obrint grups a partir d’1 any amb un màxim de 5 infants, que no podran barrejar-se entre ells. La directora de la Mafalda, Lídia Soler, ha dit avui en una entrevista al programa La Ciutat que són unes condicions que fan inviable la seva activitat.
En el seu cas, ha explicat Soler, podrà obrir la Mafalda per acollir una vintena d’infants, que són menys de la meitat de les places amb les que treballava. I que això és inviable.
No vull demanar almoina a l’administració, vull solucions perquè ja tinc els clients, conec bé la feina i tinc un personal fantàstic. Però amb la reducció de ràtio serà insostenible, i moltes famílies es quedaran sense el servei. Ho veig molt complicat.
La directora de la llar d’infants ha explicat que des de l’àrea d’Educació de l’Ajuntament de Calella se’ls va avançar ahir al vespre el document del pla de reobertura, i que en ell mateix es reconeix la dificultat de les condicions exigides per evitar la transmissió del virus.
Els 5 nens no s’han de barrejar amb els altres, no es poden moure de l’aula. Per tant, no podríem utilitzar el pati de 100 metres quadrats, i tot i així desinfectar motos, joguines i tobogans. Això o no posar joguines, però ja m’explicaràs.
A més, respectar el distanciament social. En aquest punt, Soler subratlla que serà especialment complicat tenint en compte les necessitats d’atenció i afectives que tenen els infants de fins a 3 anys, que alhora tenen contacte amb els seus progenitors qui, de la seva banda, potser estan realitzant treball presencial i estan exposats al virus.
Per tot plegat, la directora de la Mafalda assegura que els criteris d’Educació posen en veritable risc la viabilitat futura d’un sector que aglutina el 40% de l’oferta de llars d’infants de Catalunya, amb un perjudici directe per a les famílies.
No sortirien els números. He de pagar les educadores, la seguretat social, el mes que ve arriben les extres… És impossible, tenint en compte que hi ha unes despeses estructurals també (…) Què hem de cobrar als pares? 400 o 500 euros? I ni així ens en sortiríem.
El conseller d’Educació, Josep Bargalló, presenta aquest migdia en roda de premsa els detalls del pla de desconfinament dels centres en previsió que el Procicat ho aprovi.