Què ens perdrem per no passar a la fase 1?
El govern de la Generalitat va proposar ahir que només tres regions sanitàries passin a la fase 1 desescalada dilluns vinent, 11 de maig. Per en contra dels primers pronòstics, la regió sanitària de Girona – a la qual pertany Calella – no passaria a la fase 1, de moment, segons la proposta que ha enviat Salut a Moncloa i que ara cal ser ratificada. Segons aquest informe tan sols tres regions catalanes passaran a la següent fase. Són Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i Alt Pirineu-Aran. Amb aquest escenari, Catalunya es mantindria majoritàriament en la fase 0 del desconfinament. Mantenir aquesta fase implica que dilluns no podran reprendre l’activitat tots aquells establiments que tenien permès obrir amb l’alleugeriment de les mesures de desconfinament la fase 1.
Es tracta de les terrasses dels bars, que amb la fase 1 ja podien tenir una ocupació del seu terç de l’aforament. Ara dilluns els bars i restaurant hauran de seguir fent només serveis per emportar.
Pel que fa als comerços, també hauran de seguir com fins ara. Podran obrir però només amb cita prèvia per atendre de forma individual els clients. Amb la fase 1 s’eliminava la cita prèvia i podien obrir petits comerços sempre amb mesures de seguretat “estrictes”.
També queden fora, de moment, les reunions i visites entre familiars i amics. Durant la fase 1 es poden celebrar però amb condicions: que visquin a la mateixa unitat territorial i que siguin persones sense patologies prèvies i que no siguin considerades vulnerables.
L’obertura d’hotels i allotjaments turístics també queda paralitzada. Amb la fase 1 es permetria que poguessin reobrir excloent les zones comunes.
Tampoc es reprendran les activitats al sector agroalimentari i pesquer, ni les esglésies, que podien tornar a oficiar misses amb un terç del seu aforament, o els centres d’alt rendiment.
El risc de rebrot de la Covid-19 és “moderat” a les regions sanitàries de Girona, Metropolitana Nord i Sud, Lleida i Catalunya Central. Només és “moderat-alt” en el cas de Barcelona. Per calcular el risc d’un rebrot, s‘ha tingut en compte sobretot la incidència acumulada de noves infeccions en els últims 14 dies i la capacitat d’una persona infectada de contagiar-ne d’altres. Però no només es tenen en compte les dades sanitàries, sinó també les dades de mobilitat, perquè l’augment de la mobilitat implica l’augment del risc de contagi.
Ara cal que el ministeri de Sanitat ratifiqui aquesta proposta que va enviar ahir Salut.