Una quarantena de sanitaris de la Corporació passen el confinament lluny de casa
Calella i Lloret de Mar són les dues poblacions que acullen temporalment en apartaments als sanitaris de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva que han decidit passar sols la crisi del coronavirus. Alguns ho han fet per evitar desplaçaments llargs fins al seu centre de treball –que en dies de molta càrrega es feia bastant muntanya amunt-, però una gran majoria per protegir els seus familiars. Formen part d’un col·lectiu molt exposat, són vectors de propagació, i saben del risc que comporta tornar cada dia a casa. És el cas de la Maribel Recuero, una auxiliar d’infermeria de quiròfan de l’Hospital Sant Jaume de Calella. Des de finals de març que viu sola en un apartament de Lloret de Mar. És un dels testimonis dels múltiples efectes del coronavirus en la vida dels sanitaris.
Recuero recorda que va viure amb molta angoixa i por els primers dies de coronavirus a l’Hospital de Calella. Pel desconeixement i per la sensació, en tornar a casa, que posava en risc la salut de la seva mare, amb qui convivia fins a finals de març. Seguia cadascun dels moviments que havia assajat per assegurar-se la desinfecció, però tot i així no estava tranquil·la i això li ocasionava un doble estrés. Per això va ser de les primeres en fer les maletes i instal·lar-se en un dels aparaments que els ha ofert la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. No ho va dubtar ni un moment. De fet, explica que ja havia decidit que evitaria el contacte, fos com fos.
Des del primer moment vaig tenir clar que sortiria de casa. Estic amb la meva mare, i ella té moltes patologies. Vaig parlar amb la meva jefa per dir-li que em quedaria a l’Hospital, no sé, en algun racó. I quan se’ns va oferir això va ser com una alliberació.
Com ella, altres 29 professionals de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva han decidit passar el confinament als apartaments de Lloret de Mar, lluny de casa. A Calella, on també s’ha posat a disposició aquest recurs, s’hi allotgen 11 sanitaris. No han de pagar res.
Són espais petits, unipersonals, però hi tenen tot el que necessiten. L’auxiliar d’infermeria explica que, com la resta de la ciutadania, es comuniquen entre ells des dels balcons, respectant la distància física de seguretat. Ells són més conscients que ningú de l’alta capacitat de transmissió del virus.
Fa uns dies que als hospitals de Calella i Blanes s’ha començat a recuperar l’activitat quirúrgica per a pacients no Covid-19. Un primer símptoma que s’avança mica en mica cap a la normalització de la situació, la “nova normalitat”. Recuerdo ho entoma amb molta cautela. Subratlla que el procés de desconfinament anirà en funció de l’actitud i la responsabilitat de tots a l’hora de complir les indicacions que donen les autoritats.
No ho sabem. A veure com funciona el desconfinament, si té repercussió o no perquè tothom ha après i ho fa correctament. Dependrà de quin control es tingui de la pandèmia.
Maribel Recuero només té paraules d’agraïment per a tothom que ha procurat que els sanitaris puguin treballar amb la màxima tranquil·litat possible durant aquesta emergència sanitària mai viscuda als hospitals. També per als que es recorden cada dia d’ells, a les vuit del vespre.
A continuació pots escoltar l’entrevista a l’auxiliar d’infermeria de quiròfan de l’Hospital Sant Jaume: