Els Amics Escoltes del Montnegre demanen voluntaris per a la campanya arqueològica a Sant Andreu de l’Arboceda
Els Amics Escoltes del Montnegre necessiten voluntaris per a la campanya arqueològica que faran la setmana vinent a l’ermita de Sant Andreu de l’Arboceda. Es tracta d’una primera acció de prospecció emmarcada en el projecte global de restauració del conjunt arqueològic ubicat al Parc Montnegre-Corredor per convertir-la en un punt d’interès del patrimoni històric i natural. L’associació ha contractat un arqueòleg que dirigirà als voluntaris en l’estudi de la casa de l’ermità. S’hi treballarà de l’1 al 5 de setembre i es demana als interessats que es comprometin a anar-hi, com a mínim, un torn de matí o tarda.
Els Amics Escoltes del Montnegre posen fil a l’agulla en el projecte de restauració del conjunt arquitectònic de Sant Andreu de l’Arboceda, pel qual compten amb la col·laboració de l’Ajuntament de Pineda de Mar ja que està ubicada dins el seu terme municipal.
Per concretar-lo, cal prèviament fer-hi un estudi arqueològic, que segurament es desenvoluparà en diverses fases. La primera campanya està programada per la setmana vinent, entre l’1 i el 5 de setembre, i se centrarà en la casa de l’ermità. “Aquests dies alliberarem d’arqueologia la casa de l’ermità. Es tracta de treure aproximadament entre 1 metre o 1 metre i mig de sorra i runa acumulada fins arribar al nivell de terra original“, ha explicat el president dels Amics Escoles del Montnegre, Pere Badalló. “No ens hem d’imaginar una feina de pinzellet, sinó que caldrà treure runa per entendre, llavors, com s’hi va dipositar, com devia ser el sostre o el mur caigut, com estava ordenada la casa, si hi ha indicis d’una escala, etc…“, ha especificat.
S’ha contractat la direcció arqueològica de l’actuació, però el pressupost no els permet tenir un equip de professionals per fer aquestes tasques. Aquests dies aprofiten els seus canals de difusió per trobar voluntaris que els donin un cop de mà. S’adrecen a majors de 18 anys amb ganes de treballar, que agafin el compromís de col·laborar-hi, com a mínim, durant tot un torn, matí o tarda. “Ens interessa tenir quatre persones per dia que acompanyin l’arqueòleg. L’habitatge de l’ermità no és gaire gran, té tres sales i una la tenim gairebé alliberada, però en les altres dues s’ha de començar. Segurament treballaríem en paral·lel, dues a cada sala, més l’arqueòleg. Si som més, ens torbarem”, ha indicat Badalló.
La primera campanya arqueològica a Sant Andreu de l’Arboceda es realitzarà entre l’1 i el 5 de setembre, de 8 del matí a 5 de la tarda. Els Amics Escoltes del Montnegre facilitaran l’esmorzar i el dinar als voluntaris, que hauran d’adreçar-s’hi el més aviat possible per les vies de contacte que trobaran a amicsescoltes.cat.
Són flexibles quant a horaris i dies que es tinguin disponibles, i fins i tot estan oberts a d’altres formes de col·laboració.
El projecte de recuperació de Sant Andreu de l’Arboceda, un indret de més de 1.000 anys d’història a la confluència de Pineda de Mar, Calella i Sant Cebrià de Vallalta, compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i està supervisat per la Generalitat de Catalunya.