Díaz: “La proposta d’Esquerra Republicana és amnistia, referèndum i autodeterminació”
La secció local d’Esquerra Republicana de Calella va celebrar ahir l’únic acte que farà per la campanya per a les generals de diumenge. No va ser un míting, sinó la presentació del llibre de Raül Romeva “Esperança i Llibertat”, que l’exconseller del Govern Puigdemont ha escrit durant els dos anys de presó preventiva, a cavall entre Estremera i Lledoners, on compleix una de les penes més altes que el Suprem ha imposat als líders del procés. El pròleg li ha fet l’escriptora i diputada al Parlament de Catalunya Jenn Díaz, que ahir des de Calella va afirmar que la proposta política del partit de cara al 10N es resumeix en tres paraules: amnistia, referèndum i autodeterminació.
La diputada va explicar que si bé Esquerra Republicana reclama diàleg polític per trobar una solució al conflicte entre Catalunya i Espanya, això no implica fer cap renúncia. Tot al contrari, va assegurar que el partit republicà es manté fidel al projecte que ha marcat els seus 80 anys d’història.
Quan fas alta política i aspires a ser el partit central i hegemònic de Catalunya has de ser responsable i amb això vull dir que no pots anar a la taula de diàleg enrocat, que és precisament el que ha fet Pedro Sánchez. No parlaria de línies vermelles, són dues posicions confrontades i asseient-se en una taula. La proposta d’ERC és amnistia, referèndum i autodeterminació.
En clau electoral, Díaz va exposar que el partit republicà aspira a tornar a ser decisiu i condicionar el futur govern d’Espanya. També va explicar perquè els seus companys a Madrid van abstenir-se en l’últim debat d’investidura de l’actual president en funcions i candidat del PSOE.
En el moment que s’abstenen, aconsegueixen treure-li la careta al Govern de Pedro Sánchez i fer veure que no volia pactar amb Podemos. El que busca ERC el 10 de novembre és tenir prou vots i prou escons per fer valer el projecte polític i ser decisius quan es plantegi qui ha de ser el pròxim president espanyol.
Durant la presentació, Díaz va estar acompanyada pel calellenc Joaquim Gambín, que comparteix amb Romeva l’afició a nedar a mar obert i qui va portar aquí algunes de les iniciatives impulsades per la plataforma FreeRomeva.
Ella li ha fet el pròleg i, en declaracions a Ràdio Calella TV, va explicar què és el que més la va sorprendre del llibre escrit durant els dos anys de presó preventiva i de judici al Suprem.
Al llibre no hi ha retrets. El títol ho diu: parla d’esperança i de llibertat. Fa un repàs als dos anys però està ple de generositat, no hi ha males paraules, i vol adreçar-se a aquells que el tenen a la presó. Es dirigeix a persones que encara no confien en la República Catalana. Vol seguir sumant i fer-ho des d’aquí fora té un mèrit i dins d’una cel·la, en té un altre.
Després del seu pas per la política europea, Romeva va ser el conseller d’Afers Exteriors i Relacions Internacionals del Govern Puigdemont. El Tribunal Suprem l’ha condemnat a 12 anys de presó pels delictes de sedició i malversació.