Del Clot: “Som la comarca més castigada pels peatges i ja ens mereixem un respir”
El Consell Comarcal del Maresme es disposa a afrontar aquest mandat 2019-2023 un debat profund sobre la mobilitat al territori. Ho ha dit el president de l’organisme supramunicipal, el republicà Damià del Clot, aquest matí en una entrevista al programa La Ciutat en què ha afirmat que el seu govern defensarà en bloc i amb un posicionament unànime que s’han de rescatar els peatges de l’autopista. Ha posat de relleu que a la comarca hi ha tres barreres i que la de Vilassar de Mar és la més antiga que hi ha al país.
Damià del Clot ha indicat que els maresmencs no han de continuar pagant una infraestructura que està totalment amortitzada. El president del Consell Comarcal del Maresme tampoc es posiciona al costat dels plantejaments del Govern de la Generalitat si afecten al territori. Es parla d’implementar una vinyeta a mode de tarifa plana per circular per totes les vies del país.
Som un govern que estem d’acord en que hi hagi gratuïtat absoluta (…) L’empresa que va fer l’autopista i se li va donar la concessió per ’x’ anys ha amortitzat la inversió (…) Jo diria que som la comarca més castigada del país i ens mereixem un respir perquè ens l’hem guanyat.
En l’àmbit de la mobilitat, del Clot també ha assenyalat com un deure pendent la modernització i millora del servei ferroviari que connecta el Maresme amb Barcelona. Reclama inversions per acabar amb les afectacions periòdiques que es produeixen als trams que pateixen les llevantades i perquè hi hagi més freqüència de pas dels combois. Ho atribueix al dèficit fiscal que pateix Catalunya, tot i no restar-li part de responsabilitat també al Govern català.
Imagino que la Generalitat voldria fer moltes coses però no té els mitjans econòmics perquè depèn de l’Estat espanyol. Ara mateix hi ha un règim de relació que és la bossa de solidaritat que va intentar resoldre l’Estatut amb la disposició addicional tercera i altres mecanismes però no s’ha aconseguit (…) Gran part de la responsabilitat és de l’Estat espanyol, ara bé, si tots hi poséssim més interès es podria resoldre abans.
També ha parlat amb preocupació del futur de les instal·lacions del litoral maresmenc pel conflicte amb Costes per les discrepàncies d’interpretació del nou reglament que en regula l’ocupació. Ha recordat que ja hi ha clubs nàutics i establiments que han hagut de tancar i que molts estan en un veritable perill, com el Nàutic de Calella. Damià del Clot ha explicat que el Ministeri espanyol no atén a les argumentacions ni als requeriments que es fan des de Catalunya i que la negociació és ara “impossible”.
La costa del Maresme té una dinàmica pròpia, diferent a la resta. Les embarcacions que hi ha a la platja de Sant Pol o Vilassar, han de ser a la sorra; i encara que els aportis informes d’experts, no s’ho creuen. Hi ha coses que no tenen sentit. Negociar amb ells és impossible.
En matèria de política nacional, el president del Consell Comarcal del Maresme ha assegurat que un dels compromisos del pacte entre ERC i Junts per Catalunya és donar suport al procés des del municipalisme. I que en vistes als pròxims esdeveniments, el govern comarcal es posarà al costat de totes les accions que es convoquin en cas que la sentència de l’1 d’octubre sigui condemnatòria.
Som conscients que la setmana que ve serà política intensa perquè es donarà a conèixer la sentència de la causa general contra l’independentisme i creiem que serà condemnatòria amb penes de presó molt important per als líders del procés (…) Com que som un govern independentista donarem suport a totes les manifestacions i expressions que tinguin a veure amb denunciar el procés penal i la falta de garanties.
El president del Consell Comarcal del Maresme ha dit que la resposta que es pugui donar ha de ser el màxim d’unitària possible i que, per tant, atendran a les crides que es facin des dels partits i les entitats.