La costa maresmenca en perill pel canvi climàtic
La Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans ha publicat l’informe Canvi Climàtic i salut a Catalunya, en què s’insta als agents polítics i socials a contribuir als canvis necessaris en el futur més proper. L’informe és fruit d’un seguit de conferències per fer pedagogia del canvi climàtic i advertir de les seves conseqüències. El seu redactor, el biòleg calellenc Francesc Peters, ha alertat en una entrevista al programa La Ciutat que Catalunya és una zona especialment vulnerable per la seva situació geogràfica, que la fa inestable.
Francesc Peters, ha fet un repàs en una entrevista al programa La Ciutat a la situació climàtica global i en especial a la de Catalunya, que es troba actualment en una situació de risc. Per això des de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC fan una doble crida. D’una banda als agents polítics perquè prenguin les mesures necessàries per pal·liar els efectes previsibles del canvi climàtic, i d’altra a la societat catalana, perquè reconegui l’estat actual de la situació i s’hi impliqui.
De fet diferents estudis demostren que el canvi climàtic comporta riscos importants per a la salut de les persones. Segons Peters les temperatures altes provoquen morts prematures i causen complicacions respiratòries i cardiovasculars.
La contaminació atmosfèrica sabem que ens està afectant la salut. Quan aquesta contaminació li afegeixes el component de calor addicional, perquè això té una incidència més gran. No és fàcil veure que una persona ha mort a causa de la temperatura o al canvi climàtic, però sí que tenim uns mecanismes per saber-ho. Ho mirem a través d’estadístiques que relacionen una sèrie d’entrades a hospitals, a causa d’una sèrie de complicacions, quan hi ha una temperatura més elevada. D’aquesta manera s’associa i amb una certesa molt elevada.
Estadísticament també s’ha constatat que a causa del canvi climàtic els fenòmens de precipitacions més violentes van a l’alça. En general tindrem un règim de precipitacions, amb més sequera, però també amb tempestes més fortes, que incrementen el risc d’incendi, així com el de riuades i inundacions, amb els problemes per a la salut i la vida que s’hi associen.
Al Maresme els episodis catastròfics seran cada vegada més freqüents, per això des de l’IEC es convida a repensar la planificació del territori, amb el trasllat d’algunes infraestructures com les vies del tren.
És una qüestió una mica evident, la pujada del nivell del mar, que sabem que està pujant, i si hi ha d’haver un augment de temporals, tot això farà que la zona costanera sigui molt més vulnerable a partir impactes, llavors és preveure una mica totes aquestes situacions.
El nivell del mar puja de mitjana entre un i dos centímetres cada dècada. Amb el canvi climàtic i l’augment de les temperatures es preveu que el volum de l’aigua pugi encara més, el que podria comportar un perill de poblacions costaneres com Calella.