[Vídeo] Quin és el futur de la fira segons els polítics calellencs?


L’Alguer és la ciutat que la fira ha convidat a descobrir en l’edició que es tancava ahir i que va estar molt marcada per les inclemències meteorològiques, que van provocar que es tanquessin portes dissabte al matí i diumenge al cap vespre, abans del previst. Això va alterar la programació d’espectacles que responen al model de fira-festival que s’ha implantat en els últims anys. Des de l’organització es donava anit la xifra provisional de visitants: 30.000, respecte els 35.000 comptabilitzats el 2018. Alguns dels aspectes sobre els quals han parlat els representants de les formacions polítiques municipals en la seva valoració hi ha el fet de que s’hagi de pagar entrada i discrepàncies sobre el model i la temàtica, que es proposa revisar i redefinir.

Montserrat Candini, l’alcaldessa de Junts per Calella, considera assolit l’objectiu que es van plantejar a l’hora de convidar l’Alguer a la fira. I defensa l’arrelament del format fira-festival, farcint la programació d’espectacles de primer nivell.

Si presentar un territori i el que representa, un mateix mar i una mateixa cultura, vol dir agermanar-nos i conèixer-nos, l’objectiu s’ha aconseguit (…) La gent ja no interpreta la fira sense el format festival, amb les nits temàtiques, encara que la pluja ens hagi alterat molt la programació (…) Ens volem a l’entorn de 30.000 visitants, uns 1.500 per dia.

El monogràfic també ha agradat a ERC, que aposta per unir territoris que comparteixen llengua i cultura. Xavier Ponsdomènech es posiciona a favor de la gratuïtat de l’entrada perquè considera que això no rebaixaria els continguts de la fira.

Tot el que sigui arribar a la cultura amb la llengua i les tradicions, s’ha aconseguit. Ens va agradar el Síndic de l’Alguer i el seu discurs, també el de l’alcaldessa, i s’ha fet un esforç per portar la seva cultura a Calella (…) Apostem per una fira sense pagar entrada i hi ha recorregut amb una fira que sigui potent però gratuïta.

Calella en Comú reclama que s’obri un debat sobre cap a on s’ha d’encaminar la fira perquè creu que no està prou enfocada i no aprofita tot el seu potencial. Per a Sebastián Tejada, hauria de ser un gran atractiu turístic de la destinació i vincular-lo a l’entorn de Calella. En aquest sentit, es mostra favorable a la coincidència amb la Festa Major.

Buscar una temàtica estable no seria molt difícil perquè estem en un àmbit mediterrani, el municipi està abocat al mar i la natura, i segur que trobaríem la fórmula d’organitzar la fira al voltant d’això i que tingues la potencialitat de ser lloc de trobada i un producte turístic de qualitat (…) No és mala idea que coincideixi amb la Festa Major perquè aprofitem recursos (…) Ens agradaria, ara, participar en un debat obert per redefinir els continguts.

Per la regidora Cindy Rando (PSC) la fira aconsegueix l’objectiu de permetre descobrir nous territoris i posa d’exemple el seu cas particular amb l’Alguer. I també es mostra partidària de mantenir el format de fira-festival.

Jo no coneixia res de l’Alguer i gràcies a la fira he descobert una part del món que s’assembla molt a nosaltres: compartim el mar Mediterrani, la llengua i trets culturals; a més hem pogut adquirir productes de la terra d’allà. Sempre és positiu conèixer nous indrets (…) Hem gaudit de música, teatre i danses de l’Alguer, i és positiu.

La CUP també s’inclou entre els partits que voldríen que la fira fos gratuïta. Diu la regidora Núria Freixas que el monogràfic ha estat un encert però que alguns aspectes organitzatius caldria millorar-los: per exemple, posar més lavabos públics dins el recinte.

Seria molt correcte si fos gratuïta. Pensem que el concert de Borja Penalba i Mireia Vives que la gent ha de pagar per entrar o la gent que ve a passar el diumenge i vol fer el vermut no ho fa perquè pensa que no vol pagar 3 euros per un sol dia. En cas de pagar, tractant-se d’un benefici comercial, s’hauria de separar de la Festa Major (…) Del monogràfic no en tenim res negatiu, potenciar la cultura minoritària és un punt a favor molt fort (…) Sí que hi ha un dèficit de lavabos que s’hauria de corregir.

Cs pensa amb una fira diferent a l’actual i els canvis que planteja són tres: reforçar la presència del comerç local, dedicar-la a la gastronomia i agendar-la a principis d’agost. El regidor Guillermo Gomis s’emmiralla amb el format de l’ARTS d’Estiu.

El nostre format de fira seria una mica diferent: promocionaríem més el comerç calellenc, sobretot el gastronòmic, i trobem que els veïns no hauríen de pagar l’entrada (…) A l’estil de l’ARTS d’Estiu, aquest seria el nostre projecte per la fira (…) La posariem abans de les dates d’ara, per exemple la primera quinzena d’agost.


Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.