El nou protocol de maltractament infantil recull un annex específic sobre la prevenció en nadons
La Generalitat de Catalunya ha presentat el nou protocol per detectar el maltractament infantil. La guia s’ha actualitzat, s’ha ampliat a l’atenció primària perquè els metges de família rebin formació específica i inclou també un annex sobre el maltractament prenatal i a nadons. Arriba després de la mort del petit de Pineda de Mar, al gener, presumptament maltractat pel seu pare i que va ser visitat per pediatres de diversos centres sanitaris catalans.
El nou protocol sobre el maltractament infantil donarà especial protagonisme als professionals d’atenció primària. Se’ls donaran sessions de formació i de sensibilització, i podran connectar informàticament la història clínica d’un infant atès amb indicadors de risc amb el RUMI, el Registre Unificat de Maltractaments Infantils de Salut que recull informació d’altres casos atesos als serveis de Pediatria, Ginecologia i Obstetrícia.
Hi haurà un apartat per a la prevenció del maltractament prenatal i en nadons. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que es volen detectar les embarassades vulnerables, vigilar la situació d’estrès que pot causar el naixement del nadó o el risc que suposa el sacsejat.
Es recomana fer cerca activa de signes de fatiga de progenitors, fer consell preventiu sobre el sacseig des dels serveis de neonatologia dels hospitals i de forma coordinada amb els centres d’atenció primària, que fan el seguiment dels primers dies i mesos de vida.
També es vol trencar amb la revictimització dels infants, evitant que s’hagin de repetir les diligències entre conselleries.
En el nou protocol hi han col·laborat més de 60 professionals de diferents àmbits, entre els quals la DGAIA, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència. L’ha impulsat el Síndic de Greuges arran de la mort d’un nadó de dos mesos, el gener passat a Pineda de Mar, presumptament maltractat pel seu pare.