El govern aprova les condicions de licitació del nou contracte del servei de neteja
L’equip de Govern de l’Ajuntament de Calella, format per CDC i PSC, ha tirat endavant en solitari les condicions de licitació del nou contracte del servei de neteja dels equipaments municipals. El nou contracte serà per a un termini de 4 anys, prorrogable fins a 6 anys, i per un import anual de 309.642 euros.
Durant el debat, el regidor d’Iniciativa per Catalunya Verds ha destacat que les condicions de licitació haguessin estat millors amb les aportacions dels partits de l’oposició. Sebastià Tejada ha retret a l’equip de Govern el poc marge de temps que deixa a l’oposició per poder estudiar i contribuir a les diferents propostes municipals: “Crec que hauria estat molt més eficaç i productiu i potser en definitiva les condicions de licitació serien millors si també l’oposició hagués col·laborat. Torno a insistir si es pot adoptar l’hàbit per part del govern de poder disposar de més temps per estudiar i aportar les nostres opinions. Per això, ens abstindrem en la votació”.
Des de la Cup, Jan Catà també ha mostrat la seva disconformitat amb el poc temps que, segons ell, tenen per poder estudiar documentació complexa com són les licitacions de concursos públics. Catà ha argumentat la seva abstenció dient que és simbòlica i com a marge de confiança per tal que l’equip de Govern aposti en els propers anys per la municipalització i per mancomunar a nivell intermunicipal aquest servei. Segons ell, actualment aquests concursos públics estan fets a mida per afavorir les grans empreses: “Tenim l’esperança que l’equip de Govern pugui fer aquells passos necessaris com per a que d’aquí a 4 o 6 anys, quan s’acabi la concessió, ja podem assumir la feina des del punt de vista públic i mancomunat amb altres poblacions”.
Cal destacar que l’equip de Govern ha inclòs dos aspectes de la Cup al plec de condicions del nou servei de la neteja. Aspectes que fan referència a la millora de les condicions contractuals del personal.
El regidor del PSC ha argumentat el seu vot favorable a la proposta destacant que és un plec tècnic i hi té la màxima confiança. Tot i això, Josep Torres ha dit, en al·lusió a l’argument de la Cup, que a vegades s’idealitza la gestió pública: “Em fa l’efecte que a vegades tendim a idealitzar la gestió pública i em fa l’efecte que hi ha moltes maneres de fer-ho, es poden fer experiments que ens acostin a elles. Jo penso que no ens podem carregar la lliure concurrència dels concursos públics”.
Jan Catà li ha respost d’aquesta manera: “De gestió pública senyor Torres deia que n’hi ha de bona i de dolenta. I tant que n’hi ha de dolenta, i vostè ho sap molt bé que n’hi ha de dolenta. Nosaltres apostem per la bona, la transparent, la democràtica, la que respecta els drets dels treballadors i aquella que millora la qualitat del servei”.
Des de les files d’Esquerra Republicana, Cristina Gómez considera que es podia haver fet un plantejament diferent del repartiment dels punts, que ara dóna més punts a la part econòmica en detriment d’altres aspectes. Gómez també plantejava dubtes sobre la bossa d’hores que es determina cada any per a determinats serveis: “De quantes hores prenent com a referència el 2015 l’Ajuntament ha hagut de cobrir el servei de neteja però per actes que han fet empreses privades, sobretot pensant en la fàbrica Llobet Guri. A la comissió informativa vaig plantejar aquesta pregunta però no he obtingut resposta. Es diu que hi ha una bossa de 500 hores, però en base a què”.
Des de CDC, el tinent d’alcaldia de Serveis Públics, Albert Torrent, va anunciar les qüestions tècniques d’aquesta licitació recordant que els 21 treballadors actuals es subrogarien i tot continuaria igual: “Pràcticament no canviarà res, el nom de l’empresa i tot igual. Pel que fa a la bossa d’hores, aquesta ha d’existir perquè si hi ha un casament al Far o al Museu, això és una activitat que està fora de l’activitat normal. I quan els col·legis o les entitats van a la fàbrica, això ho assumeix l’ajuntament. En el cas de les empreses privades, aquestes amb el contracte paguen una fiança que si no ho deixen net, s’executa”.
La proposta ha tirat endavant amb els 10 vots dels regidors de l’equip de Govern, els 8 de CDC i 2 del PSC i les abstencions de la resta de formacions de l’oposició: ERC, la Cup i ICV. El regidor del Partit Popular no ha assistit al ple per motius personals. Una absència que segons ha explicat Josep Maria Pérez Basart a Ràdio Calella Televisió va comunicar al govern el passat diumenge.
En un altre ordre de qüestions cal destacar que es va retirar del debat la moció d’ICV i la Cup per a l’adhesió de Calella a la Xarxa de Municipis per a l’Economia Social i Solidària.