Neix l’associació Mans Amigues per ajudar a les persones que han patit una pèrdua per suïcidi

Recentment s’ha creat al Maresme l’associació Mans Amigues Dol per Suïcidi, una entitat sense ànim de lucre que té l’objectiu d’acompanyar a les persones que han patit una pèrdua per aquest tipus de mort i que pretén, també, intentar trencar el tabú que rodeja la mort per suïcidi i l’estigma que l’envolta.

La secretària de l’associació, Andrea Millet, ha explicat que la van crear arran de les seves pròpies experiències i de la manca de grups de dol per persones que han patit la mort d’un amic o familiar per suïcidi.

Som persones que hem viscut aquesta vivència i ens hem trobat en algun moment del nostre procés de dol desemparades en el sentit que no hem sabut on acudir a demanar ajuda, perquè es tracta d’un dol que està molt estigmatitzat i és un recurs que fa falta. Hi ha molts grups de dol però grups de dol específicament per aquesta pèrdua pràcticament són inexistents.

Mans Amigues pretén construir un espai on la persona pugui expressar-se sense sentir-se jutjada, una de les coses més importants segons Millet, ja que el seu dol es veu envoltat de sentiments negatius com la culpa, la vergonya o la soledat.

El principal és que pugui aquesta persona expressar el seu dolor, perquè el fet que el suïcidi sigui una mort tan silenciada el que produeix és que la mateixa persona senti vergonya de parlar d’aquesta pèrdua. És una cosa que és molt difícil trobar en el teu entorn, perquè la reacció més normal és canviar de tema, passar-ho per alt… És difícil expressar realment com et sents, perquè és un dol que té unes característiques molt específiques que el diferencien d’altres dols, és un dol en el que hi ha molta culpa, en el que hi ha molta vergonya, molta soledat.

La presidenta de l’entitat, Montse Bautista, ha assegurat que tots els membres són «supervivents» que han passat per aquest procés de dol. Faran sessions individuals per començar i grupals si volen compartir les seves experiències amb altres persones.

En primer lloc, són activitats individuals les que pretenem fer, perquè la persona primer necessita agafar confiança amb algú i aquest algú sempre serà una persona que ha passat el mateix procés de dol, per tant, l’empatia i la sensibilitat és superior que qualsevol altre professional. Nosaltres no som professionals. L’Andrea sí, els altres no. Som supervivents i podem aportar això a la persona. A partir d’aquí, de la trobada individual, cada cas s’ha de veure si la persona vol compartir-ho volem crear grups de dol on l’experiència és grupal.

Mans Amigues Dol per Suïcidi té la seu a Mataró però actuarà a tota la comarca. I és que el suïcidi s’emporta cada any a milers de persones.

A continuació podeu recuperar l’entrevista a Montse Bautista i Andrea Millet, presidenta i secretària de Mans Amigues Dol per Suïcidi.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.