Un brot de xarampió en diversos països d’Europa posa en alerta als pediatres
Recomanen a les famílies amb nadons de menys d’un any que els consultin si cal avançar o no la vacunació en cas de visitar França, Alemanya, Grècia o Romania. Són alguns dels països on s’ha detectat un brot de xarampió, que no ha assolit el nivell d’epidèmia. La pediatra Victòria Fumadó, de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, ha explicat a l’Info Migdia de Radio Calella TV que no es pot fer una recomanació general al conjunt de la població perquè es tracta de brots de la malaltia que han aparegut de forma molt localitzada. Es partidària que les mares i pares amb fills que no han complert l’any -moment en què s’administra la primera dosi de la vacuna- que demanin una visita amb el seu especialista perquè ho valori.
I tingui en compte tant l’edat del nadó com també la ruta i els llocs on es pensa viatjar. La pediatra puntualitza la informació donada inicialment per l’Associació Espanyola de Pediatria, que va recomanar avançar la vacunació als sis mesos d’edat. Explica que la decisió no és banal ja que l’administració de la vacuna s’ha fixat en els 12 mesos perquè es garanteix, així una millor resposta immunitària i més permanent.
S’ha de mirar de forma individualitzada. Si es tracta d’un nen per sobre de l’any no hi haurà problema perquè estarà vacunat, si es per sota, el recomanable és que el pediatre ho valori. La recomanació de l’Associació Espanyola de Pediatria parteix de la recomanació del viatger, però la informació com s’ha donat ha creat certa confusió. Estem parlant d’un grup reduït de nens perquè a partir de l’any han d’estar protegits.
Fumadó recorda que els brots de xarampió s’han produït de forma molt localitzada en zones de països com França, Alemanya, Itàlia, la Gran Bretanya, Grècia o Romania. Envia un missatge de tranquil·litat a la població, tot i que no relativitza la gravetat d’aquesta malaltia vírica, especialment en grups vulnerables.
Amb nens edat pot ser més greu, també en dones embarassades i nens amb desnutrició; o persones amb la seva immunitat compromesa per malalties hematològiques. Els adults reaccionen millor que els nens petits.
Com es manifesta el xarampió? La pediatra Victòria Fumadó detalla quina és la simptomatologia associada.
Comença amb una febre alta i simptomatologia que podria semblar gripal: mucositat, conjuntivitis… Però apareixen petits granets vermells al tronc que es va generalitzant i que és molt característic i qualsevol pediatra identifica. A més, en la mucosa oral apareixen unes taques que són típiques de la malaltia.
El xarampió és una de les malalties que es transmet amb més facilitat, principalment per contacte directe amb les mucositats de les persones infectades. Un cop apareguda la granissada, els malalts deixen de ser contagiosos. La vacuna és la mesura fonamental per a la seva prevenció. S’administra mitjançant la vacuna de la triple vírica (el xarampió, les galteres i la rubèola) als 12 mesos i als 3 anys.