Com escriure i conservar els records i les vivències de les teves vacances?
Poques vivències conviden tant a escriure com ho fan els viatges. L’experiència d’allò nou, la descoberta d’una altra cultura, la coneixença de persones… tot això ens pot plantejar escriure un diari, un bloc a internet, un llibre o un reportatge. És per això que Ràdio Calella Televisió ha parlat amb la Cecília Lorenzo, periodista especialitzada en viatges i rutes per Catalunya. Ha escrit diversos llibres i guies com 501 racons màgics de Barcelona o 501 llocs en silenci que has de conèixer abans de morir perquè expliqui com poder escriure les experiències que es produeixin durant un viatge.
La Cecília ha posat èmfasi en el fet de documentar-se i preparar-se molt bé el viatge abans de marxar i en prendre moltes notes durant aquest perquè així en tornar es pugui relatar de manera més senzilla i real tot el que s’ha viscut.
Jo crec que és molt important no només escriure quan acabi el viatge sinó fer una sèrie de preparacions perquè quan tornis puguis escriure bé sobre aquell viatge. Crec que és molt important per exemple, preparar-se abans de marxar, documentar-te, llegir sobre el destí al qual aniràs i durant el viatge prendre notes. Està molt bé portar per exemple, un quadern de viatges, per apuntar tot el que vas veient, tot el que vas sentint, no només descriure el que veus sinó apuntar també com et sents en aquell moment i com estàs vivint aquell viatge. I quan tornes amb tot aquell material, és el moment de posar-se a escriure, i sobretot escriure pensant que aquell viatge és únic, que és especial perquè l’has fet tu, i en com t’ha fet canviar.“
Com que hi ha molts formats diferents per relatar viatges, Cecília també ha explicat com poder saber el tipus de format més adequat per a casa persona.
Cal pensar perquè escrius quan fas un viatge, el perquè vols escriure. Ho vols per tu, perquè t’agrada, per recordar-ho, ho vols per ensenyar-ho als altres? Una mica tenir clar l’objectiu d’aquell relat o d’aquella crònica. Depèn del que vulguis utilitzaràs un tipus de format o un altre. Potser vols escriure per un blog o vols fer un reportatge en una revista, o només un diari de viatge. A mi el que m’agrada més és l’estil crònica anar relatant tot el que vas vivint en primera persona.“
Per últim, s’ha centrat en els trucs que ella utilitza per fer un escrit més únic i complert perquè així la persona que et llegeixi entengui exactament el que estàs vivint.
Jo el que busco molt és aquest viatge d’autor, aquest viatge que és molt personal, tu pots viatjar moltes vegades a un mateix lloc a un mateix destí però cada cop que ho fas ho vius d’una manera diferent. Jo crec que alguns trucs alhora descriure, és observar molt bé i fer servir tot els sentits, no només descriure les coses sinó també explicar coses com: com t’has sentit en aquell lloc, quina olor feia, quina sensació t’ha provocat per exemple, veure una posta de sol o passejar per un mercat. Fer servir tots els sentits, l’olor, el gust, parlar molt amb la gent i intentar empatitzar amb tot allò que veus i prendre nota de tot això perquè si no t’oblides quan arribes a casa, transcriure una conversa d’aquell lloc, tot això és el que li dóna riquesa.“