S’aprova el pla d’equipaments esportius amb les reticències de la oposició per la piscina

La inclusió d’una segona piscina descoberta en l’últim moment de la redacció del pla ha fet que no tingués consens en la seva votació. Malgrat això, els diferents grups n’han aplaudit la redacció i la seva presentació. Un pla que ha de servir a l’Ajuntament de Calella per tenir més punts a l’hora d’obtenir inversions supramunicipals. El projecte ha de servir per plantejar les inversions de l’Ajuntament de Calella a les instal·lacions esportives a 9 anys vista amb un valor aproximat d’11 milions i mig d’euros. La proposta va sorgir arran d’una moció que ERC va presentar al ple l’octubre de 2016. La consultoria que l’ha redactat, l’empresa especialitzada ITIC s’ha reunit amb 32 entitats esportives de la ciutat.

El consell municipal d’esports ha debatut durant un any el parc d’equipaments esportius, la seva gestió, les propostes de reformes d’espais esportius escolars, la millora i senyalització i digitalització de camins i senders, de la platja i la base nàutica, entre d’altres. El pla va ser presentat al ple pel Tinent d’Alcaldia d’Esports Xavier Arnijas

Hi ha propostes a desenvolupar en l’àmbit estratègic, de debat, de discussió. Sobre el municipi i com fer que la ciutat sigui més activa, l’esport juvenil, les noies a partir de 14-15 anys deixen de fer esport i això és un problema. La gent granvegada hi ha més gent gran amb salut per sort i que necessita fer esport. Vam estar debatent sobre polítiques de treball social, sobre la transversalitat de l’esport amb la suma de sinergies entre entitats i col·lectius. De turisme esportiu i activitat econòmica, com treballar més en una ciutat com la nostra que té un gran potencial, sobretot, amb turisme esportiu i com compaginar feines entre sector públic i privat.”

El pla ja s’havia presentat a l’anterior ple del mes de juny però es va retirar de l’ordre del dia perquè s’hi va incloure la necessitat d’una segona piscina descoberta annex a l’actual just en el moment que es variaven les condicions de la gestió de la piscina municipal per tal que sigui l’Ajuntament i no el Club Natació Calella qui es fes responsable de les inversions necessàries. Abans n’era el Club que tenia un contracte de cessió administrativa fins al 2022.

La discussió sobre el pla d’equipaments ha estat amb la inclusió de la inversió de la piscina

Pels partits polítics de l’oposició el consens en el tema del Pla d’Equipaments esportius es va trencar en el moment que, després de tancar-ne la redacció, surt la nova piscina com una inversió a realitzar amb un cost de 800 mil euros. Sebastià Tejada, regidor d’ICV, diu sentir-se enganyat per la redacció del nou conveni amb el Club de Natació Calella i que la inclusió de la piscina distorsiona el pressupost total del pla.

La meva reacció, no sé si la dels altres grups, és sentir-me enganyat. Jo vaig pensar que vaig anar a l’aprovació del conveni amb unes conviccions que semblava que no eren les mateixes i que per la porta del darrera es canviaven. Nosaltres ens vam aixecar de la reunió i aquí es va acabar, en principi, la nostra participació en l’elaboració aquest pla. Finalment la lectura detallada de la redacció final del pla deixa en evident la manca de convicció en la construcció de la piscina.

La CUP també ha felicitat la redacció del pla i veu en bons ulls la radiografia de quines són les prioritats i les accions necessàries a fer a mitjà i llarg termini. Veu en el pla una eina que poden utilitzar governs futurs sense haver-se de refer. El que no veu clar la CUP ha estat la inclusió de la piscina amb el cost que significa aquesta instal·lació i el fet que ja hi ha una altra piscina pública a tocar de Calella i demana arribar a un acord per mancomunar serveis entre Pineda i Calella, Jan Catà és regidor de la CUP.

Els criteris tècnics que exposa la Generalitat a l’hora de fer aquest tipus de diagnòstics i estudis es contradiuen amb les condicions finals. Segons els criteris de la Generalitat no calen a Calella més superfície d’aigua de la que hi ha perquè es té en compte la piscina que hi ha actualment pública i la piscina de Can Xaubet. La CUP de Calella si governa a la legislatura vinent utilitzarà aquest pla com a esquelet i radiografia vàlida per projectar les inversions que cal als espais esportius de la ciutat i farà el possible per executar el pla en tots aquells elements que creiem necessaris. Òbviament creiem que una nova piscina no és necessària.”

Per la seva banda, el Partit Socialista portava la proposta d’una nova piscina en el seu programa electoral, una piscina amb uns 1000 usuaris setmanals. La saturació de les instal·lacions fa que el Club Natació Calella hagi de llogar la instal·lació del Crol Center per les activitats. Pels socialistes, Els socialistes valoren positivament la inclusió d’aquesta infraestructura al redactat final, creu que no desvirtua el pla en la seva globalitat i fa notar que el consens que es parlava abans de la inclusió de la piscina no era real perquè el PSC no s’hi sentia còmode.

És un bon pla, és un pla útil i que, per tant, es mereix l’aprovació dels grups del ple. I en el cas que, per les qüestions que sigui, el govern que li toqui vulgui tirar endavant la piscina, la pugui fer i si no pugui tirar endavant les sales de fitness. Per tant això no desvirtua gens el pla, tal com està expressat.

Pel Partit Popular, la inclusió d’una nova piscina també ha estat el punt que ha fet distorsionar el seu vot favorable al Pla d’Equipaments Esportius i fa notar que el lloc on ha d’anar la nova piscina és són hi ha l’actual aparcament i fa notar que l’equipament Esportiu de Can Xaubet sí que contempla una zona àmplia d’aparcament. El Partit Popular s’ha abstingut a la redacció del pla perquè entén que, excepte en el cas de la piscina, el pla contempla amb rigor les inversions necessàries en tots els equipaments esportius de la ciutat i espera que el pla tingui una utilitat efectiva.

Però tot el pla d’equipaments es pot ensorrar per aquest tema? Diguem que jo crec que no, que s’ha treballat molt, que s’ha fet molta feina, que la majoria de les coses estan consensuades. Em fa mal que aprovem una cosa que no li veiem futur, em dóna la sensació que a vegades es treballa de cara al públic sense voluntat de… fer una imatge i ja està. La veritat que jo m’he quedat molt parat.”

Esquerra Republicana de Catalunya troba a faltar rigorositat tècnica en la inclusió de l’ampliació de la piscina en el pla tot i que els republicans entenen que després hauran de ser els governs els que decideixin què executar i què no del pla que es presenta i es pregunten on es destinarien els 450 mil euros inclosos al pressupost d’inversions d’enguany per equipaments esportius i apunta a la necessitat d’inversions al Camp de Mar i estructurals a la piscina. Tot i això, des d’ERC hi troben a faltar al pla una mancança en el model de gestió.

Només hi ha una radiografia, una llista, si m’accepteu la simplificació de les actuacions que caldria fer de les mancances. La part aquesta del model de gestió dels equipaments esportius i dels espais esportius de la ciutat no queda recollida. No hi vam prestar massa atenció però ho vam posar sobre la taula. Per nosaltres aquest no és un tema menor. Queda una mica al marge de la visió on hem d’invertir per intentar millorar els espais, però sí que és veritat que en el moment en què volem prioritzar els espais i o posem en consideració les prioritats polítiques en relació als diferents espais. Per nosaltres això té molt a veure amb el model de gestió actual i de futur.

Des del PDECAT, Jordi Stijà, creu que la inclusió de totes les propostes de les entitats esportives reforça el pla i creuen que la piscina hi hauria d’estar inclosa malgrat no executar-se en una alta prioritat.

No és la piscina una de les prioritats per fer en primer terme i això no té res a veure amb les opinions que puguin tenir els altres. Evidentment que entenem i defensem que ha d’estar en el pla i evidentment que haurem de buscar recursos necessaris per començar, i probablement no podrà ser en un any sinó dos o tres, alguna d’aquestes actuacions que després hauran d’anar marcant el futur, en el futur a uns quants anys vista perquè si no estem enganyant el personal del qual haurem de fer, per tant, crec que això és evident, no?

El Pla d’Equipaments Esportius s’aprova amb els vots favorables del PDECAT i PSC, l’abstenció d’ERC i PP i el vot en contra de la CUP i ICV


Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.