Les DO d’Alella i de Costers del Segre participaran al monogràfic de la Fira de Calella i l’Alt Maresme
Catalunya és terra de contrastos, també quan ens referim a la producció vitícola. Això es posarà de relleu al monogràfic “Vinyes vora el mar” sobre el qual girarà la 38ena edició de la mostra calellenca. Hi participaran dues de les DO del país amb més punts de diferència: una a tocar de la mar Mediterrània i l’altra, d’interior. El director de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Salvador Puig, ha felicitat la iniciativa de l’Ajuntament de Calella per tirar endavant una secció temàtica dins la fira que ajudarà a promoure la cultura del vi i el coneixement de la producció autòctona.
Puig ha explicat que Catalunya és un rica i diversa quant a la producció de vi i cava, i ha destacat que aquest és un fet força excepcional donades les dimensions del país.
A Catalunya hi ha 11 DO de vi tranquil, com n’anomenem, i tenim la gran DO cava. En conjunt són dotze i això és un fet bastant extraordinari en un país tan petit com el nostre perquè significa que hi ha diversitat de climes, terrenys i maneres de fer vins. Tenim un país divers i divertit.
L’INCAVI és un centre públic depenent del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya que ha col·laborat amb l’Ajuntament de Calella i l’àrea de Fires en l’organització de la mostra d’enguany. La seva funció és donar assessorament a les diverses DO que hi ha al país i que s’explicaran durant els quatre dies de fira a través de tastos i tallers específics. Dues d’elles hi seran presents de forma directa.
Pel que ens consta hi haurà la DO Alella, faltaria més, i la de Costers del Segre, que són les que participen com a tal a la Fira. Costers del Segre són la DO més continental, està a l’interior, i la d’Alella que és la més pròxima al mar. Contrast que pot ser molt interessant.
La cita calellenca coincidirà amb la mostra que INCAVI celebrarà a Barcelona amb motiu de les festes de la Mercè. Segons Puig, aquest fet pot haver restat presència dels cellers catalans al Passeig Manuel Puigvert.
Els que porten els seus vins i els expliquen són els cellers, i la coincidència no ha permès que hi hagi hagut més desplegament dels cellers de les DO a Calella. Però conviuran. Estem molt contents de fer la mostra durant les festes de la Mercè a Barcelona, i en un nou indret, a tocar també del mar.
Pel director de l’INCAVI, el vi però especialment el cava fan les funcions d’ambaixadors de Catalunya al món, gràcies al seu reconeixement internacional. La qualitat del cava es valora en 140 dels 200 estats que hi ha al món, que és on exporta el sector. I això malgrat les campanyes en contra que ha hagut de patir, especialment en moments de tensió política com les dels últims mesos. Salvador Puig ha dit que els productors ho han sabut remuntar, com també havien fet anteriorment com a conseqüència de la crisi econòmica.
A continuació pots escoltar íntegrament l’entrevista al director de l’INCAVI, Salvador Puig.