Ratpenats per controlar la població de mosquits a Calella
El divendres, Calella va posar en marxa un mecanisme natural per al control de la població de mosquits. Es tracte de recorre a la cadena tròfica entre les espècies, segons la qual unes s’alimenten d’altres. En aquest cas, per mitjà dels ratpenats.
Miquel Gallego, gerent de Serviset, l’empresa de control de plagues que ha instal·lat les caixes-niu, en una entrevista a l’Info Vespre ha destacat de què tracta aquest mètode
“És un mètode molt eficient, natural, que respecte el medi ambient i que està dins del que s’anomena la lluita integrada contra les plagues. El Consell Comarcal ja fa any que està treballant per controlar la plaga de mosquit, en el que seria els espais humits. I l’Ajuntament de Calella, el que promou és la captura dels insectes adults, en aquest cas a través d’un ésser viu, mamífer, que és el ratpenat. Aquesta és bàsicament la funció d’aquest mamífer.”
Les caixes per a ratpenats s’han instal·lat al Parc Dalmau, on s’han col·locat a les zones més humanitzades: al Pavelló i al racó d’en Paco Tano, on hi ha entitats que hi realitzen activitats; i les altres a les places del Mercat i Catalunya. Si el període de proves, que és de dos anys, es passa amb èxit, s’instal·larà una nova caixa a la plaça Lluís Gallart.
“El motiu d’haver instal·lat aquestes caixes en aquests llocs concrets és que tenim espais on pot haver proliferació de mosquits, perquè hi ha des d’embornals, com seria la zona de Plaça Catalunya o el sector del Mercat Municipal, fins el que serien els arbres, els plataners que hi han al Parc Dalmau. Els orificis que provoca la poda, s’omplen d’aigua i finalment és el lloc de posta de les famelles perquè més endavant neixin larves que posteriorment es convertiran en mosquits. Si en aquestes zones hi tenim instal·lades caixes que afavoreixen la presència de ratpenats, tindrem una forma de controlar als adults mosquit.”
Alguns especialistes diuen que un sol ratpenat pot arribar a menjar fins mil mosquits en un sol dia.
D’altra banda, Gallego també ha explicat que els ratpenats podrien també menjar-se la papallona de la processionària.
A continuació podeu escoltar l’entrevista íntegra a Miquel Gallego, gerent de Serviset a l’Info Vespre.