Alerta per la presència d’una vespa invasora que afecta l’apicultura

El Maresme és una de les cinc comarques catalanes en alerta per la invasió de la vespa asiàtica. Una espècie exòtica, originària de la Xina, que l’any 2012 va arribar a Catalunya i que en l’últim any ha experimentat un creixement exponencial. Es va passar dels 116 localitzats el 2016 als 3070 del 2018. I això que s’estima que només es detecten un 10% dels que realment existeixen. La seva presència preocupa especialment als apicultors, que temen per les abelles de la mel.

El biòleg i consultor ambiental Pere Alzina ha explicat que la vespa velutina, o vespa asiàtica com se la denomina popularment, va introduir-se a Europa per mitjà d’un vaixell carregat de mercaderies. Que a partir de llavors s’ha estès a una velocitat de 100 quilòmetres l’any fins que, avui dia, està plenament instal·lada a Catalunya. Aquí sobreviu i s’ha expandit per les comarques meridionals i pel litoral maresmenc. Sobreviu en ambients humits i no es poden eliminar.

“El 2004 va entrar a França, el 2009 a la Catalunya francesa, i el 2012, fa cinc anys, es troba el primer niu a Catalunya. A partir d’aquí, l’avenç és imparable, amb un creixement exponencial dels nius que ara ja es troben per tot arreu, sobretot en boscos tropicals, de roures i alzines”, ha explicat Alzina.

El tècnic ha exposat que la importació de mercaderies i la globalització del comerç és un dels factors que expliquen l’aparició d’espècies exòtiques. Seria el cas també del mosquit tigre. I diu que lluitar contra això tindria uns costos estratosfèrics: “Imagina’t el preu que representaria revisar totes i cadascuna de les partides de mercaderies que arriben al port de Barcelona, Marsella o Tarragona; amb entomòlegs o experts aràcnids. Al final acaben entrant, tot i que el 90% de les espècies es queden pel camí, no tiren endavant, però hi ha un 10% d’espècies exòtiques que es converteixen en invasores”.

La vespa velutina instal·la els seus nius a les branques altes dels arbres, indistintament en zones urbanes, agrícoles o boscoses. Els adults s’alimenten de líquids dolços com el nèctar i la mel, també de fruita madura; mentre que les larves es nodreixen d’abelles i altres insectes. Per això la seva presència influeix en el sector de l’apicultura, encara que aquí l’afectació és relativa pel poc pes de l’activitat.

“L’activitat apícola al Maresme -tot i que no n’he fet cap estudi- sol ser un complement professional. No hi ha gent que visqui dels ruscos, però fent de pagès ho complementa amb ruscos o gent que conec, com biòlegs, que complementa la seva activitat”, ha dit Alzina.

El Maresme és una de les cinc noves comarques on es va establir la vespa asiàtica durant el 2017. Les que més ho pateixen són l’Alt Empordà, la Garrotxa, la Selva, el Pla de l’Estany i el Gironès.

A continuació podeu escoltar íntegrament l’entrevista al biòleg Pere Alzina a l’Info Migdia.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.