21D: Hi haurà un rècord de participació? Com influeixen les enquestes als votants?
Si a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2015 van aconseguir una participació històrica (77’5%), les d’aquest 21 de desembre van camí de batre-les. El politòleg i professor associat de la Universitat Pompeu Fabre, membre del bloc d’anàlisi política El Pati al descobert, Marc Sanjaume, ha explicat a Ràdio Calella TV que l’augment de la participació es produeix normalment en eleccions competides quan hi ha factors que fan tensionar l’electorat.
Sobre quins partits es beneficiaran d’aquest possible increment de la participació, Sanjaume ha assenyalat que totes les enquestes apunten que aniran a sumar vots als partits contraris a la independència perquè s’assumeix –tot i que no està comprovat– que l’electorat abstencionista no és independentista.
En relació a com afecten les enquestes que fan públiques partits polítics i mitjans de comunicació, el politòleg ha explicat a Ràdio Calella TV que s’han d’entendre com una eina per generar tendències i enviar missatges a l’electorat sobre quin és el “vot guanyador”.
Marc Sanjaume s’ha referit a la pecularietat de la campanya i la convocatòria electoral, tant pel que fa a la celebració de les eleccions en un dia entre setmana –contravenint les recomanacions de la Comissió de Venècia–, amb candidats a la presidència de la Generalitat a la presó o fora de Catalunya i amb membres de les llistes amb querelles.
A continuació podeu escoltar íntegrament l’entrevista de Marc Sanjaume a l’Info Migdia.