Finalitza la primera edició del projecte 3C dels Horts Socials
Avui s’ha fet l’acte d’entrega de diplomes als participants del projecte 3C “Conreem el Clima i la Comunitat”. Han sigut guardonats els 15 activistes que han treballat els Horts Socials de Calella en col·laboració amb la Fundació Humana.
La regidora de Política Social, Margarita Valls ha valorat molt positivament aquesta iniciativa, que es va iniciar al gener de l’any 2016 i finalitza al gener del 2018.
“La valoració és totalment positiva. Estem encantats amb aquest projecte, els usuaris, o activistes com els hi diuen els del projecte d’Humana, ha sigut per ells una experiència molt positiva, molt entranyable, de molts valors, i per tant, el balanç és fantàstic. Ara tanquem una etapa amb els activistes que han format part d’aquest projecte fins ara i obrim una nova etapa en la que es pot apuntar gent nova per gaudir i tenir la oportunitat que han tingut ells, que en aquest moment se’ls ha entregat ja uns diplomes”
L’instructor del projecte 3C, Albert Amorós, ha explicat que els productes que conreen són d’autoconsum, però quan tenen excedents els donen a entitats solidàries. A més dels productes típics del territori, els activistes han cultivat aliments propis dels seus països d’origen.
“Han fet els clàssics que fan aquí a Calella però a més a més han fet molta cosa de productes que han portat d’Àfrica, que jo no coneixia. Activistes africans i marroquins han portat pebrots especials i altres espècies que no coneixíem i que hem cultivat moltíssim. El 100% de la collita és per ells, però hi ha hagut mesos que hi havia moltíssima collita i hem fet donacions a una entitat benèfica d’aquí de Calella quan encara no estava en marxa el Banc oficial d’Aliments que hi ha ara mateix funcionant”
Albert Amorós ha fet una crida a les persones que vulguin participar en la nova etapa del projecte 3C, un programa formatiu en el que els participants aprenen a treballar la terra des de zero.
“Ara hi ha la feina de fer un seguiment a les persones que acaben d’acabar aquest projecte i, a més a més, començar a posar en marxa el nou projecte, que és desmuntem l’hort en la seva totalitat i el tornem a muntar, perquè com que és formatiu, hem de fer els tallers del sistema de reg, com es munta, posar tots els camins, les estaques, delimitar les parcel·les, i tot des de zero, per tant hi ha molta feina. Però previ a això, hi ha la feina conjunta entre Humana i l’Ajuntament de seleccionar les persones que sol·licitin formar-hi part”
Dos dels usuaris d’aquest projecte són la Imma i el Jose, que recomanen ferventment l’experiència. Això és el que han destacat dels dos anys del projecte.
“Primer, ha sigut molt important el treball en equip i, després, que cada dia vas aprenent. Aprens a compartir, a anar tirant endavant i molt el contacte amb la gent”
“El més important per mi ha estat conèixer les malalties que tenen les plantes i mirar de tractar-les amb productes ecològics. Productes a base de plantes i a base de química, però química orgànica, que no és dolenta per a les persones, que normalment poden menjar tranquil·lament les plantes aquestes i no et fan mal. No has de fer plaça de seguretat ni res. Un altre tipus de tractament fitosanitari per les plantes”
Durant el transcurs del projecte, han comptabilitzat la collita de 12.000 quilos de productes. Albert Amorós considera que s’han cultivat uns 8.000 quilos més, però no tots els activistes pesaven la seva collita de forma rigorosa. Tot i així, afirma que és una xifra molt elevada en comparació amb altres projectes 3C que la Fundació Humana realitza a altres punts de l’Estat.
La regidora de Política Social, Margarita Valls, la tinent d’Alcaldia, Núria Parella, i la coordinadora del programa 3C, Damiana Conde, han estat les encarregades de fer l’entrega dels diplomes.
A continuació podeu recuperar les entrevises íntegres a la regidora de Política Social, Margarita Valls, a l’instructor del projecte 3C, Albert Amorós, i a la Imma i el Jose, dos dels activistes que han participat en el projecte.