La prevalença de la diabetis en les dones centra enguany la commemoració del dia del llaç blau

Imatge d'arxiu

“Diabetis i dona, pel dret a un futur saludable” és el lema escollit per a la commemoració del Dia Mundial de la Diabetis, avui 14 de novembre. Una efemèride que enguany es fixa el grau d’incidència d’aquesta malaltia metabòlica en les dones. Avui al CAP de Calella s’hi desenvolupa una jornada amb xerrades i conferències, que inclourà també la presentació de la nova pàgina web al Facebook per fer arribar informació i resoldre dubtes. Una eina que pot ajudar a fer difusió, per exemple, d’hàbits que són saludables i que poden ajudar a combatre i controlar la malaltia. També quant a estils de vida en una societat en què les dones acostumen encara a assumir més tasques sobretot en l’àmbit domèstic, i això incrementa els nivells de cansament i d’estrès.

La metgessa de família i membre de l’equip referent de la diabetis del CAP de Calella, Guadalupe Sartor, ha insistit que portant hàbits saludables el malalt de diabetis té una molt bona qualitat de vida.

“Això vol dir menjar bé, fer exercici físic, conservar el pes… Sé que per a molta gent i especialment les dones que tenen càrregues domèstiques i que també treballen és complicat. Per això els professionals mèdics hem de desenvolupar noves estratègies”, ha assenyalat Saltó en una entrevista al programa La ciutat de Ràdio Calella Tv.

És justament en aquest sentit que la Corporació de Salut del Maresme i la Selva acaba de posar en marxa la pàgina Diabetitza’t CSMS al Facebook.

A Catalunya, i segons dades del Departament de Salut, s’estima que hi ha 600.000 persones amb diabetis. Afecta al 8,1% de la població de més de 15 anys i augmenta amb l’edat.

En el cas de les dones, s’hi suma la possibilitat de patir l’anomenada diabetis gestacional, que pot persistir després del part. “Tenim un 12% d’incidència. Moltes dones que eren sanes, quan s’embarassen presenten una resistència a la insulina i fan aquesta diabetis gestacional. Moltes d’elles poden ser diabetis després de l’embaràs, altres no. Però si cuidem a les dones en l’etapa de la dona fèrtil, les ajudem a programar l’embaràs i cuidar-les, tindrem menys risc, nens més sans i menys mortalitat fetal”, ha explicat la doctora.

I a tot això, la metgessa de família i membre de l’equip referent de la diabetis del CAP de Calella anima al conjunt de la població a sotmetre’s a controls rutinaris per poder fer-ne una detecció precoç. “Les persones actives, abans que es manifesti una complicació, han d’acudir a fer-se exàmens rutinaris que és quan podem detectar la malaltia. Perquè si esperem a tenir-ne els símptomes, ja hi haurà complicació”, ha advertit.

Entre les activitats del Dia Mundial de la Diabetis al CAP de Calella, que organitza la Coporació de Salut del Maresme i la Selva, hi ha una visita al Far de Calella, a les 16.30 hores. Acabarà amb l’enllumenat de la torre lluminosa amb colors blaus, que és el color que identifica la malaltia.

A tot això, des de l’organisme sanitari s’han organitzat per demà, dijous i divendres, sortides de descoberta de l’entorn resseguint les rutes del Corb Marí, de l’Esquirol i de la Guilla.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.