Les mocions contra el 155 protagonistes al ple d’ahir

Foto : El senat

El PDeCAT, ERC i la CUP van presentar una moció d’urgència en contra de l’aplicació de l’article 155, que tot i que va permetre votar els acords per separat, va quedar aprovada en la seva totalitat. Tots els partits presents al ple van aprovar per unanimitat “condemnar les violacions de drets fonamentals a Catalunya a través de les mesures repressives aplicades per l’estat espanyol contra la població i les institucions catalanes” i “instar al govern espanyol i als partits que li donen suport a aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya que ja estan portant a terme i que volen reblar amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola”, així com a comunicar aquest acord a les diverses institucions i entitats catalanes i espanyoles.

El punt més sobiranista va ser, també, el més conflictiu. El PDeCAT, ERC i la CUP van aprovar donar suport al govern i al Parlament de Catalunya i fer efectiu el resultat del referèndum de l’1-O emparat en la Llei del referèndum i en la Llei de transitorietat jurídica. Escoltem les declaracions de l’alcaldessa, d’Esquerra Republicana i la CUP.

“A la motxilla tenim cinc condemnats, 900 ferits, 700 alcaldes querellats i 2 presos polítics. Ho dic perquè tot forma part del mateix pastís per tant, estem davant d’un posicionament autoritari per part del Partit Popular que és qui exerceix tot això”

“Aquest divedres, l’Estat espanyol el que pretén és decapitar tot això després de que el poble de Catalunya hagi votat. L’excepcionalitat per nosaltres i la gravetat dels fets és per nosaltres absoluta”

“Ens estan intentant imposar un 155 pervers, demolidor, antidemocràtic, franquista, però no podran. Si no van poder trobar milers d’urnes no podran imposar-nos el 155 perquè el poble està dempeus i dempeus tirarem endavant això, farem inviable i inexecutable el seu 155”

El PSC va decidir va abstenir-se en aquest punt.

“Nosaltres, atenent a la part dispositiva, ens abstindrem en el primer punt i votarem a favor en els altres”

ICV va votar en contra en aquest acord i va presentar una contra-moció de rebuig a l’aplicació de l’article 155, un document en una línia ideològica semblant però amb matissos. ICV denunciava que no hi ha hagut voluntat de diàleg ni per part del president espanyol ni per part del president català.

“Nosaltres som partidaris de que no s’apliqui el 155. Som contraris a la política del govern de Mariano Rajoy des de fa molts anys, sobre tot en els darrers anys. Som conscients que quan dos no parlen és perquè tots dos posen impediments a fer-ho, és ara un bon moment per no encasillar-nos en las nostres posicions i apropar-nos en els que pensem radicalment diferent. En els dols bàndols hi ha responsabilitat per la inexistència d’aquest diàleg”

La moció que exigia la llibertat dels presidents de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va ser aprovada per tots els partits polítics presents en el ple, igual que la moció de rebuig a la campanya sistemàtica de descrèdit a l’escola catalana i als seus docents presentada per tots els partits.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.