Els partits aposten per modificar el ROM i fer créixer la participació ciutadana als plens

Govern i oposició estudiaran la possibilitat d’ampliar els mecanismes de participació ciutadana amb propostes concretes. Aquesta és la voluntat que ha quedat clara després del debat al programa Fòrum Obert de Ràdio Calella TV, on hi han participat tots els partits polítics amb representació municipal, excepte IC-V, ja que el regidor Sebastià Tejada ha excusat la seva presència per causes laborals de darrera hora.

Una de les propostes que s’han posat damunt la taula ha estat, per exemple, obrir els plens a entitats i ciutadans, més enllà del torn final de precs i preguntes, possibilitant que hi puguin presentar mocions que siguin debatudes dins l’ordre del dia. Això passaria per una modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM) i la creació d’un Reglament de Participació Ciutadana.

La proposta naixia de la CUP, representada pel seu regidor, Jan Catà, que oferia la idea amb la voluntat de treballar-la conjuntament totes les forces. Catà preveu que caldrà desenvolupar un reglament de participació i creu que el lloc idoni on fer-lo és al Consell Municipal de Participació. I  va exposar també la idea que les entitats puguin portar mocions al ple i defensar-les. Catà: “Estem treballant fermament en obrir els plens a la ciutadania i cal una modificació del ROM i un desplegament molt més exhaustiu del Reglament de participació ciutadana que tenim actualment a l’Ajuntament. Seria molt útil per a la ciutat -sota el nostre punt de vista- que als plens de Calella hi poguessin participar activament les entitats, proposant mocions, defensant-les, podent argumentar-les durant el ple i no només als precs i preguntes. Això es fa curt“.

El tinent d’alcaldia d’Habitatge i Observatori de Ciutat, Josep Torres, del PSC, va assegurar que el seu partit coincideix amb aquesta idea i va anar un pas més enllà, dient que també els ciutadans a títol individual haurien de poder intervenir i defensar mocions o propostes dins el ple. Torres: “Jo també estic d’acord a obrir els plens a la ciutadania. Jo recordo que a les Eleccions ho portàvem al programa. Fins a on? No ho sé. Ens podríem posar d’acord. El que està clar és que una participació als plens de la ciutadania i d’entitats -tu has parlat d’entitats- i jo crec que fins i tot qualsevol ciutadà hauria de tenir l’oportunitat de poder ser escoltat a un ple municipal i l’únic que hem de fer és regular-ho. És una feina que, segurament, podríem encetar“.

La següent intervenció en aquest sentit va ser de Josep Maria Vila, del Partit Popular. Ell fou redactor del ROM quan era regidor als anys 90 i considera que s’ha de modificar i obrir. Apunta que hi ha intervencions que podrien ser positives, però ben regulades per no allargar excessivament la durada del plens. Vila: “Això de la Participació ja està recollit i posat però penso que el ROM és del 1995 i potser si que ja li toca que hi hagi alguna modificació més oberta. Penso que en això hi podríem estar tots d’acord. La participació de la gent vehiculada i muntada, és bona. Jo recordo una intervenció al ple de Josep Maria Juhé defensant un tema del col·legi Salicrú quan ell no era res més que un representant de l’AMPA i va estar molt bé al ple i va tenir la seva incidència. Ara, no veig un ple municipal amb gaires intervencions d’entitats. Perquè potser aniríeu a dormir tard, penso“.

Per part d’Esquerra Republicana, el regidor Xavier Casillanis, va recolzar la proposta i va plantejar la possibilitat que l’Ajuntament tiri endavant consultes ciutadanes o sobre grans qüestions de ciutat i que van més enllà de decidir sobre petites quantitats de diners per a inversions. Casillanis: “Estem parlant de projectes grans de ciutat. Perquè no ens podríem plantejar saber quina és l’opinió de la ciutadania i al principi obrir la participació al que és prioritari per a la ciutat, què necessitem i què és més prioritari per al ciutadà. Potser plantejar-nos intentar millorar la façana marítima o perquè no el pulmó verd del Parc Dalmau. Podem plantejar què és el més necessari per a la ciutat en aquests moments. I crec que va més enllà del que hem dit fins ara“.

La regidora de Comunicació i Noves Tecnologies, Lorena Sánchez, de CDC, va fer una reflexió que anava més enllà del fet de posar més mecanismes de participació. La seva idea apuntava a buscar què falla en els mecanismes actuals i saber perquè la gent, al seu entendre, no els sap aprofitar. Sánchez: “Jo crec que la ciutadania no aprofita els mitjans de participació. En una audiència pública s’hi pot anar, preguntar, mostrar l’opinió, debatre… Als Consells exactament el mateix. A precs i preguntes del ple pot venir tothom qui vulgui, com si ens hi estem fins les dues del matí, com deia el senyor Vila. I ens trobem que realment no hi és aquesta resposta en aquests mitjans de participació. Per tant alguna cosa falla. Faig autocrítica. Potser nosaltres no comuniquen suficientment que hi ha aquests mitjans perquè la ciutadania pugui venir. O la ciutadania creu que no hi haurà resposta. No ho sé“.

Durant el programa es va anunciar també que dijous 26 de novembre es convocarà el Consell Municipal de Participació, on es podran seguir treballant aquestes propostes i es valorarà detalladament el procés participatiu d’aquest any.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.