[Àudio] [Efermèride] [Ara i Aquí] El 2006 una rierada es va endur al mar 40 cotxes aparcats a la Riera

Foto : Xavier Folch, publicada a El Punt Avui
▼ Descarregar l'arxiu d'àudio

25 d’agost de 2006. Eren poc més de les nou de la nit d’un divendres de finals d’agost de l’any 2006. El vint minuts va descarregar una pluja de 37 litres per mentre quadrat. Continua encara la incògnita de si aquella trucada per avisar des d’emergències va arribar tard o no. El resultat de tot plegat és que una quarantena de cotxes aparcats a la Riera de Capaspre va acabar al mar.

Ara fa onze anys, l’aigua va arrossegar els cotxes com si fossin de joguina cap el mar. Molts dels propietaris eren visitants que havien vingut a passar el dia, o s’estaven a Calella de vacances.
Tres dies després, encara s’estaven rescatant els vehicles que havien anat a parar a mar. Els seus propietaris n’havien denunciat la desaparició i va ser necessària la intervenció d’un helictòpter i diverses embarcacions per recuperar-los del fons de l’aigua.
El temps de reacció va ser nul; encara que la capacitat de resposta que va poder tenir-hi l’Ajuntament en aquell moment va ser motiu de polèmica. L’hora de la rebuda de l’avís del Centre d’Emergències de Catalunya, el CECAT, va arribar a Calella a través del Servei de Meteorologia quan faltaven tres minuts per les nou del vespre, tretze minuts abans de la tempesta. L’alcalde de l’època, Josep Basart, es lamentava la impossibilitat d’activar els serveis d’emergències i alliberar la riera d’obstacles davant l’avinguda d’aigua que s’esperava. Segons va dir llavors, el CECAT havia emès l’alerta a les vint hores i 35 minuts, tres quarts d’hora abans de l’aiguat.

Es dóna el cas que la rierada va produir-se poques setmanes després que l’Ajuntament de Calella aprovés el projecte per cobrir la riera Capaspre. Això implicaria que els cotxes ja no hi poguéssin circular i, ni molt menys, estacionar. El projecte inicial del juliol del 2006 només contemplava el cobriment de la llera amb una llosa de formigó, deixant en l’aire el posterior tractament superficial i la integració urbanística de l’obra; així com el seu finançament.
Els fons de la Generalitat de Catalunya i de l’Estat asseguraven que es podia sufragar la primera part, i la posterior convocatòria del Pla Zapatero del llavors president espanyol, l’any 2009, va obrir la porta a encarar les dues actuacions de forma simultània. El cobriment i la urbanització de la Riera Capaspre va tenir un cost 0 per l’Ajuntament de Calella. Un diumenge 27 de desembre del 2009 es tallava la cinta de l’obra.


Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.