Es busquen famílies d’acollida per al projecte “Vacances en pau”

Imatge d'arxiu

L’Associació Solidària Malgrat amb el Sàhara ha iniciat els preparatius per l’arribada, com cada estiu, dels nens que viuen als campaments de refugiats d’Algèria. Venen a passar unes setmanes de vacances, que s’aprofiten perquè es facin revisions mèdiques o rebin tractaments, si és necessari. A Calella, ciutat amb tradició acollidora, només hi ha dues famílies que han confirmat tornar a participar en aquesta experiència que asseguren és totalment enriquidora. La davallada dels oferiments en els últims anys és una situació comuna al conjunt de Catalunya, la qual cosa ha obligat a pujar fins als 10 anys l’edat mínima dels nens que viatgen.

Crida enèrgica de l’Associació Solidària Malgrat amb el Sàhara, entitat que gestiona el projecte Vacances en pau a l’Alt Maresme, per trobar famílies acollidores. Han de començar a fer els tràmits per a l’arribada dels infants que viuen als campaments de refugiats de Tinduf i per això fan campanya per incrementar el nombre d’oferiments.

Natatxa Frutos, secretària de l’entitat, admet que la coincidència del projecte amb el mesos de màxima activitat i feina al territori els juga en contra. I és que un dels requisits bàsics per entrar-hi és tenir disponibilitat de temps per dedicar-lo a l’atenció de l’infant. “Els nens poden anar al casal d’estiu però han d’estar amb les famílies perquè així és com viuen als campaments de refugiats: allà la família és molt important i fan una vida en comunitat, amb tots els cosins i elsoncles”, ha comentat.

L’Associació Malgrat amb el Sàhara és qui s’encarrega de la implantació del projecte al territori, de la informació i comunicació prèvia. Un cop les famílies s’inscriuen, és la Generalitat de Catalunya qui hi dona el vist-i-plau i, llavors, es fa el trasllat dels menors. En aquest aspecte, Frutos aclareix que hi poden participar tot tipus de famílies. “Amb o sense nens, de parelles que tenen fills petits o grans, o monoparentals; qualsevol pot fer l’acolliment. Només s’ha de completar el procés d’idoneïtat”, ha explicat.

Vacances en pau es desenvolupa entre els mesos de juliol i agost, quan les condicions de vida als campaments són més extremes, sobretot a causa de les altes temperatures. Durant el temps d’estada aquí, els nens mantenen comunicació amb les seves famílies i s’organitzen activitats conjuntes per a les acollidores.

L’adaptació de l’infant és una qüestió primordial per a l’associació, que recomana donar-li un tracte el més normalitzat possible. “El primer any que arriba aquí comença el procés d’adaptació, des de la llengua fins als hàbits més quotidians perquè aquí la vida és molt diferent a la que estan acostumats. I tampoc els fan falta moltes coses, només anant a la platja ja són feliços. Ni sortir a mil llocs ni comprar-li de tot”, ha indicat.

A partir d’aquest any, només participaran el projecte d’acollida els nens i nenes que tenen entre 10 i 12 anys, abans l’edat mínima era de 8 anys. Una decisió que respon a la important davallada de famílies que s’ofereixen com a acollidores al conjunt de Catalunya. Ara en són unes 500, quan anys enrere es movia a l’entorn de 800 famílies.

Els interessats poden posar-se en contacte amb l’Associació Solidària Malgrat amb el Sàhara als telèfon 667 618 364 i 666 568 222 o al correu asms@malgratambelsahara.cat.

A continuació pots escoltar íntegrament l’entrevista a Natatxa Frutos, secretària de l’Associació Solidària Malgrat amb el Sàhara.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.