La Diputació canvia el model dels Plans Ocupacionals
La Diputació ha fet un canvi en el model dels Plans Locals d’Ocupació. Ara s’obre el ventall per tal que les empreses privades puguin també contractar personal amb les ajudes que es destinen a aquests plans d’ocupació. L’Ajuntament de Calella rebrà poc més de 381.000 euros.
El diputat d’Hisenda de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia, ha explicat que aquest nou plantejament és més beneficiós per als demandats de feina. Fins ara, era directament l’Ajuntament qui contractava personal a través del plans ocupacionals però aquests tenien una durada d’entre sis mesos i un any; un cop exhaurit el temps, el treballador tornava a l’atur. Ara, els ajuntaments podran arribar a acords amb empreses locals per tal que contractin. Rebran les ajudes de la Diputació i un cop exhaurit el temps i l’ajuda, si l’empresari està content amb el treballador, se’l podrà quedar a la plantilla. És, segons Joan Carles Garcia, una manera d’incrementar l’ocupabilitat del treballador. Les empreses tindran l’obligació de formar al treballador mentre duri el pla ocupacional: “Les empreses hauran de formar els treballadors de manera obligatòria. Per tant, amb l’oportunitat que aquestes persones es puguin inserir al mercat laboral més fàcilment. Si és l’Ajuntament qui contracta amb el pla ocupacional, aquest té un final de fins a un any. Les empreses, en el moment en què es retira l’ajuda, si ha estat un bon treballador i l’empresa se’l vol quedar, té més possibilitats laborals”.
La diputació destinarà a la comarca del Maresme 7,8 milions d’euros en el marc del Programa de Foment de l’Ocupació. A Calella arribaran ajudes per import de 381.137 euros. Segons el diputat d’Hisenda de la Diputació, les ajudes es distribueixen tenint en compte paràmetres com ara els índex d’atur o el teixit productiu de les poblacions: “Hi ha uns paràmetres que determinen la quantitat exacta que es dóna a cada municipi. Paràmetres com l’extensió territorial, el nombre d’habitants, situació de la població: no és el mateix Calella que és una població turística que Tordera on hi ha més segones residències, i evidentment, segons els índexs d’atur. Les poblacions que tenen més atur, reben més ajudes”.
Una altra novetat que incorporen els plans ocupacionals és que, depenent de la realitat de cada població, els ajuts es puguin planificar al llarg de dos anys en comptes d’un com fins ara.