El Consell Comarcal crearà una Agència de Boscos del Maresme per combatre els efectes del canvi climàtic
Les greus i perilloses conseqüències de les diverses plagues que estan afectant els boscos del Maresme han propiciat una nova reacció del Consell Comarcal. Ahir, i amb motiu del Consell d’Alcaldes i el Ple de la Corporació, es va anunciar la futura creació de l’Agència de Boscos del Maresme amb l’objectiu d’impulsar el treball coordinat per preparar el pulmó verd de la comarca i que sigui resistent a les noves condicions ambientals.
Temperatures més altes i onades de calor crítiques. Aquests són els efectes del canvi climàtic que ja s’estan començant a produir a nivell ambiental i que estant tenint ja una afectació directa en els boscos. Davant d’aquesta prespectiva, el Consell Comarcal del Maresme ha anunciat que s’està ultimant la creació d’una agència específica per a la gestió de la massa forestal que ocupa el 65% de la superfície del territori.
“Ha de ser un espai de trobada i debat sobre el model de boscos que volem i sobre les actuacions a emprendre per tenir uns boscos saludables i fer així que la massa forestal sigui resistent als efectes del canvi climàtic. Això s’ha de fer amb el consens i la participació de tots els agents implicats: propietaris, ajuntaments, la Generalitat i la Diputació de Barcelona. El CCM, amentent al territori, ha de liderar aquest projecte”, ha explicat el president del Consell Comarcal del Maresme, Miquel Àngel Martínez, en declaracions a Ràdio Calella TV.
L’anunci es produeix després que el Consell Comarcal del Maresme hagi demanat la declaració de Zona d’Urgència dels Boscos del Maresme. La sol·licitud s’ha fet al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, en tant que administració competent sobre la massa forestal.
La mort de la població de pins pinyoners com a conseqüència de diverses plagues, entre elles la del tomicus, fa necessària una actuació immediata de neteja. El president del Consell Comarcal del Maresme ha informat que, fins al moment, s’han invertit 185.000 euros en els treballs, aportats per la Generalitat (100.000 euros) i la Diputació de Barcelona (85.000 euros). “Aquesta actuació només es podrà continuar fent si tenim recursos i finançament, i és per això que demanem a qui té competències, que és la Generalitat, que aporti una injecció econòmica important per ràpidament tallar els pinys pinyoners que estan morts”, ha exposat Martínez. En concret, es demana una aportació extraordinària per frenar-ne la propagació de l’entorn dels 800.000 euros. “S’està valorant aquesta xifra, o fins a un milió d’euros, que s’aproximaria a actuar sobre l’afectació actual d’unes 800 hectàrees. Però si no s’actua ràpid, serà més gran i pot atravessar la comarca i anar cap a la Selva”, ha advertit el president del Consell Comarcal del Maresme.
El Consell Comarcal del Maresme va motivar la creació d’associacions de propietaris forestals perquè poguéssin accedir als ajuts per a la neteja dels seus boscos. A la comarca hi ha registrats 4.500 propietaris que concentren el 95% del total de la massa forestal que hi ha al territori.