El temporal marítim ha malmès el col·lector que transporta les aigües brutes de Calella

Tram afectat pel temporal marítim on està instal·lat el col·lector d'aigües brutes

Les aigües fecals de Calella i del barri de Poblenou de Pineda de Mar s’estan vessant al mar pel trencament del col·lector que les recull i les porta fins a l’estació depuradora de l’Alt Maresme. És aquest el principal però no únic maldecap que té l’Ajuntament de Pineda de Mar com a conseqüència del temporal marítim del passat cap de setmana, que es va emportar per davant trams de platja i del passeig. Ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat va visitar la zona per conèixer de primera mà la situació.

Hi ha tres focus de preocupació. En primer lloc, l’impacte ambiental del vessament d’aigües brutes al mar, detectat en les últimes hores i que és el que requereix d’una actuació amb urgència.

“El col·lector està trencat i ara mateix tota l’aigua que ve de Calella i del barri de Poblenou es vessa directament al mar. L’empresa SIMMAR ja ha avisat que faran les obres per solventar el problema”, va concretar l’alcalde Xavier Amor.

L’estat del mar determinarà finalment si les obres poden començar avui mateix, com anunciava ahir l’alcalde de Pineda de Mar. De la seva banda, el conseller Josep Rull confirmava que l’actuació la sufragarà l’Agència Catalana de l’Aigua. “El Consell Comarcal del Maresme, que és l’administració actuant, ha començat a prendre les primeres mesures que en darrera instància pagarà l’ACA”, deia Rull.

L’alcalde de Pineda agraïa ahir la celeritat i la bona predisposició de la Generalitat de Catalunya en plantejar solucions a una situació, que admetia Amor, “se’ls està escapant de les mans”.

Cert és que s’ha anat agreujant des de diumenge, a mesura que s’han pogut concretar les afectacions i conèixer-ne l’abast. Deia Xavier Amor que a nivell local se senten “impotents” per afrontar la situació i que és imprescindible la implicació i suport de les altres administracions.

L’altre aspecte que preocupa és l’estabilitat de la via del tren: el fort onatge del cap de setmana ha descalçat alguns trams pròxims les línies. Juntament amb tècnics d’Adif, els tècnics de la Generalitat realitzaran una comprovació de l’estat de la infraestructura al seu tram pel municipi per garantir, per damunt de tot, la seguretat del servei.

I en relació al passeig marítim, el conseller Rull va anunciar que el pròxim 30 de gener es reuniran amb el Departament de Costes de l’Estat, a Madrid, per analitzar la situació i plantejar mesures. És l’administració que en té les competències i a qui demanarà una revisió del pla d’actuació a les platges que contemplava una inversió de 52 milions d’euros.

“Hem acreditat que tota la zona on hi havia espigó és la que ha aguantat el passeig marítim. Potser haurem de fer revisions al pla que ha d’implementar l’Estat i generalitzar això que ha funcionat bé a Pineda”, va apuntar.

El conseller va informar que havia traslladat la qüestió al delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, confiant que l’Estat no posi entrebancs en la resolució de la situació. Ha de ser amb caràcter urgent, admetia Rull, tenint en compte la condició de municipi turístic que té Pineda, com també Malgrat de Mar, un altre dels més afectats pel temporal de tot el litoral català. “Hem d’aplicar mesures estructurals per evitar danys que poden ser prescindibles, i amb urgència perquè la temporada turística comenci de forma raonable”, va afegir.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.